Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 30 kwietnia 2026, 04:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audycja radiowa o poganstwie, 31 I 2010
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 13:38 
Szpieg jezuitów

Na antenie Radia Kampus ( 97,1 fm ) odbedzie sie audycja o poganstwie. Glos zabierze Rzecznik PFI Polska Sławomir Uliasz. Audycja dostepna bedzie rowniez w internecie http://nadaje.com/Akademickie_Radio_Kampus.html

Prawdopodobna godzina rozpoczecia audycji to godzina 16 - 17.

Tytuł: Re: Audycja radiowa o poganstwie, 31 I 2010
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 14:41 
Manaderator

P.S. dla średnio i mało rozgarniętych (takich jak ja :wink:) audycja odbędzie się w tą niedzielę, czyli jutro.

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 15:08 
Kapłanka Hathor

Poszperałam trochę i znalazłam zapowiedź tej audycji:
http://www.radiokampus.waw.pl/aktualnosci/poganie_w_innym_swiecie.html
Cytuj:
Poganie, neopoganie, rodzimowiercy – ludzi, którzy w wygasłych kultach szukają nowej drogi jest w Polsce coraz więcej. Kim są dokładnie i ilu ich jest? Kto rejestruje związki wyznaniowe nawiązujące do słowiańskich wierzeń, dlaczego ludzie zostają dziś czcicielami Świętowita i Peruna i czy „poganin” to dobre określenie? W najbliższą niedzielę porozmawiamy o tym z bywalcami chramów i naukowcami. Czy można przywrócić do życia zapomnianą religię?

O tym w Innym Świecie w niedzielę o 16.00.

Zaprasza Tomek Augustyniak.

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 15:21 
Szpieg jezuitów

Czyli w teorii audycja ma sie skupiac na rodzimowiercach. Dobrze, ze PFI, skupiajace wyznawcow innych sciezek niz sciezki Peruna i Swiatowida, bedzie tam mialo swojego rzecznika.

Hakken - nie daj sie zaszufladkowac i daj czadu :)

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2010, 18:05 
To tutaj tez warto zapytac czy ktos moze ta audycje nagrac jako mp3 zeby ci ktorzy nie moga sluchac w odpowiednim czasie mogli przesluchac pozniej.

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 18:39 
PFI

Hakken otrzyma od prowadzęcego mp3 z nagraną audycją. Jak na razie brzmi fajnie, Lesza i Ratomir jak zwykle potrafią trafić od razu w samo sedno. Chłopaki, Wit i Hakken, dajecie czadu :D

Ostatnio edytowano niedziela, 31 stycznia 2010, 19:13 przez Tin, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:05 
Manaderator

Cocojambo i do przodu! Ja też wierzę w banany! Hakken - boska riposta, widziałem normalnie twoją ucieszoną gębę :D Daliście rade, ogólnie 11/10 punktów, gratsy :D

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:07 
PFI

Brawo, wyszło całkiem nieźle. Szczególnie Lesza i Ratomir (zresztą jak zwykle) wypadli genialnie.
Zabrakło mi natomiast chociaż 2 zdań na temat, jakie to jeszcze ścieżki skupia PFI. Mam wrażenie, że dla słuchających powstał znak równości między poganin a rodzimowierca. Wiem, że byli oni głównym tematem programu ale rozróżnienie by się przydalo. Ale ogólnie super.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:08 
Stormborn

ftp://luckydreamspace.nostrajewellery.org/Audycja%20poganie%20neopoganie/

Nagrana cała audycja.

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:14 
PFI

No, jak na godzinną audycję przerywaną długimi utworami muzycznymi to wypadło całkiem nieźle. Generalnie odniosłam wrażenie, że było przede wszystkim o rodzimowiercach, ale to zrozumiałe, bo to oni zakładają w Polsce związki wyznaniowe. Dobrze, że się pojawiła ogólnopogańska PFI jako organizacja społeczna, po prostu stwierdzająca, że jest, bez zbędnej reklamy. Jedyne, co mi zgrzytnęło to ta dziwna opozycja pogaństwo-neopogaństwo, której trochę nie rozumiem. Ale jeśli ktoś się zainteresował, to i tak sam sprawdzi.

Fajnie, że audycja była reprezentowana przez tak zacne towarzystwo :D

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:22 
Arcyrozmowny

Według mnie również wypadło dobrze. Chociaż wolałbym, żeby trochę więcej powiedzieli o innych ścieżkach niż rodzimowiercy. My też założymy związek wyznaniowy czcicieli bananów i następnym razem poświęcą nam więcej czasu :D

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:30 
Kapłanka Hathor

Czuję niedosyt. Ledwie rozmówcy powiedzieli po kilka zdań, a tu już koniec... takie audycje powinny trwać po 2 godziny, bo pierwsza mija na wyjaśnianiu, że nie jest się wielbłądem :wink:

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 19:59 
Arcyrozmowny

Lucky napisał(a):

Ja jak zawsze na temat, ale- kto wie, co to kawalek leci, zanim sie audycja rozpoczela na dobre??? :o Me likey... *___*

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 21:13 
PFI

Candomble napisał(a):
Lucky napisał(a):

Ja jak zawsze na temat, ale- kto wie, co to kawalek leci, zanim sie audycja rozpoczela na dobre??? :o Me likey... *___*

Masz na myśli "Swidrygę i Midrygę" Żywiołaka?

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2010, 22:19 
Ja tez czuje niedostyt. Moze powinni zrobic nastepna audycje i pogadac na temat innych sciezek poganskich. Bo prawde mowiac jedyne co sie dowiedzialam o MPF to to ze jest to organizacja spoleczna, nawet nie padly takie slowa jak druidyzm, szamanizm czy wicca itp. A jak ty sie Hakkenie czujesz po tym eksperymencie?

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 00:21 
Zwykły Uoś

Muszę przyznać, że faktycznie zabrakło mi trochę siły przebicia, ale też i prowadzący skupiał się na rodzimowierstwie. Nie dziwi mnie to, zwłaszcza, że mają oni swoje zarejestrowane związki religijne. Pierwsza połowa programu była odtwarzana z wcześniej nagranego wywiadu, więc nawet nie miałem możliwości się wypowiedzieć a w drugiej wtrącałem się kiedy dawano mi szansę.
Co do kilku słów o innych ścieżkach to miałem to powiedzieć, ale zabrakło czasu. Wit był miejscami niepowstrzymany ;)
Audycja stanowczo zbyt krótka, zresztą zdaniem nie tylko naszym, ale i prowadzącego, jednak cieszmy się choć z tego. Jest szansa, że będzie kolejna na wiosnę, ale zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.
Opozycję pogaństwo-neopogaństwo próbowaliśmy wybić prowadzącemu z głowy przez całą godzinę i uwierzcie mi, prawie się udało. Powiedział o tym niewiele i w dużo łagodniejszej wersji niż mówił nam przed programem ;)

agni napisał(a):
A jak ty sie Hakkenie czujesz po tym eksperymencie?

W porządku, wyciągnąłem z niego jedną niezwykle ważną naukę życiową, ale pozwole ją sobie zachować w tajemnicy ;)

Co do bananów to wydawało mi się, że trudno w nie nie wierzyć :)

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 00:57 
Arcyrozmowny

Tin napisał(a):
Candomble napisał(a):
Lucky napisał(a):

Masz na myśli "Swidrygę i Midrygę" Żywiołaka?

Nie, takie chilloutowe ragga, jakie leci ok. minuty po rozpoczeciu sie nagrania :)

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 01:36 
Arcyrozmowny

Hmm..
moje wrażenie:
-Dużo o rodzimowiercach
-więcej o rodzimowiercach
-są poganie - czyli rodzimowiercy i neopoganie czyli PFI
-rodzimowiercy wierzą w święte gaje(lub banany), a my jestesmy organizacją społeczną o zainteresowaniu czymś niedookreslonym, ale są jakies kulty w których lansują się młodzi ludzie
-Ślęża to święte dla mnie jako (neo)poganina miejsce.. nie wiem nigdy nie byłem, ale dobrze wiedzieć;p kiedys moze sam ocenię. (spoko, tylko czepiam się;p )

Zdziwiło mnie podejście prowadzącego w pytaniach "czy można nam na to pozwolić" Nikt mi nie musi na nic pozwalać, pozwala mi na to konstytucja, ale chyba nie dotarł do niego przekaz z początku albo miał już sztywną linię pytań która troche przestawała pasować do poprzedniej treści 0_o

Czy prowadzący jest jakimś kumplem rodzimowierców? mam wrażenie ze prawie nie dopuszczał Hakkena do głosu. Tu chyba tkwił główny problem, bo Hakken mówił bardzo sensownie tylko miało miał okazji zeby coś powiedzieć.

Szkoda że gość nie powiedział z góry ze to ma byc o rodzimowiercach a Hakken jako dodatek.. no ale pewnie tak wieksze szanse na przyciagniecie gościa do programu

KLAUZULA: napisałem tu swoje własne odczucia jako słuchacz i jeszcze nie czytałem poprzednich postów zeby nie wpływały na moje zdanie.

PS: Mam wrażenie że jeśli teraz w spisie powszechnym zaznaczę "poganin" to w domyśle będzie to oznaczało ze jest o jednego więcej rodzimowiercę...

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 02:31 
Arcyrozmowny

Mohegan napisał(a):

PS: Mam wrażenie że jeśli teraz w spisie powszechnym zaznaczę "poganin" to w domyśle będzie to oznaczało ze jest o jednego więcej rodzimowiercę...

Nie od razu Rzym zbudowano :) Malymi kroczkami, moze sie kiedys dochrapiemy 20 podpunktow w pytaniu o wyznanie, a poki co mi wystarczy, jak bedzie `poganin`.
Linia pytan byla troche sztywna, ale fajnie, ze w ogole odbyla sie taka audycja.

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 17:18 
Zwykły Uoś

Mohegan napisał(a):
-Dużo o rodzimowiercach
-więcej o rodzimowiercach

Nie ma się co dziwić, cały ten program był zainspirowany artykułem z newsweeka traktującym o rodzimowiercach. Ja tam poszedłem chyba tylko tak przy okazji.

Mohegan napisał(a):

A to ciekawe wnioski wyciągnąłeś, bo nic tam takiego nie było i jak pytał jak nazywać pogan z PFI to odpowiedziałem mu: "poganami" ;)

Mohegan napisał(a):
-Ślęża to święte dla mnie jako (neo)poganina miejsce.. nie wiem nigdy nie byłem, ale dobrze wiedzieć;p kiedys moze sam ocenię. (spoko, tylko czepiam się;p )

Pojedź i przekonaj się sam. Poza tym podałem to jedynie jako przykład świętego miejsca.

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 18:09 
Szpieg jezuitów

Hakken dal rade. Troche za duzy nacisk moze polozyl na spoleczna funkcje PFI, a nie wspomnial o dzialalnosci powiazanej z szeroko pojmowana duchowscia, ale to zapewne wynik krotkiego czasu antenowego. Ogolnie minus dla prowadzacego. Zapowiadal:
Cytuj:
Przygotowujemy na niedzielę program, w którym będziemy chcieli
porozmawiać o ruchu pogańskim w Polsce. Chcielibyśmy spopularyzować sprawę - pokazać, że pogańskie kulty mają
się w Polsce nieźle (jeżeli jest tak faktycznie) i dowiedzieć się, jacy ludzie
się nimi interesują.
, wyszlo z tego
Cytuj:
Wiara Slowian, kto dzis kultywuje wiare Slowian, czego sluchaja rodzimowiercy, acha, czy PFI jest faszystowskie?
;)

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 18:14 
Arcyrozmowny

Hakken napisał(a):
Mohegan napisał(a):

A to ciekawe wnioski wyciągnąłeś, bo nic tam takiego nie było i jak pytał jak nazywać pogan z PFI to odpowiedziałem mu: "poganami" ;)

W całej audycji przewijał się pogląd że dzielimy się na pogan i neopogan(powtarzany przez prowadzącego, nie Ciebie), co wydaje mi się trochę dziwne
Jak już to podziały są na szamanów asatryjczyków wiccan rodzimowierców druidów i innych, a z tego co się orientuje to kiedyś kwestią było czy my wszyscy powinniśmy się zwać poganami czy neopoganami a nie podział na dwie grupy.

Spoko wiem ze mamy mniej doświadczenia w opowiadaniu o sobie niz rodzimowiercy którzy mają własne radio i niejednokrotnie zapewne o sobie opowiadali. I jak już mówiłem w pierwszym poście faktycznie troche zrobili z Ciebie "gościa przy okazji":/
Fajny by był wywiad nie na żywo i autoryzowany to można by wybrać to co najwazniejsze i najciekawsze w przekazie.
No ale pierwsze koty za płoty;p

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 18:24 
Zwykły Uoś

Hajdamaka napisał(a):
Troche za duzy nacisk moze polozyl na spoleczna funkcje PFI, a nie wspomnial o dzialalnosci powiazanej z szeroko pojmowana duchowscia, ale to zapewne wynik krotkiego czasu antenowego.

To prawda, choć miałem ten temat przygotowany, to nie dane mi było o nim mówić. Przyznam, że wczoraj dość kiepsko się czułem, co również miało wpływ na jakość moich wypowiedzi. Wiem, ze mogłem dać z siebie więcej, ale nie miałem siły :/ No nic, następnym razem postaram się bardziej.

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 18:28 
Stormborn

Hakkenie - zważywszy na okoliczności - żadnych zastrzeżeń do twoich wypowiedzi. Wypadłeś dobrze :)

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2010, 20:08 
Arcyrozmowny

Rodzimowiercy wypadli doskonale. PFI w osobie Hakkena - trochę za mało wyraźnie. Nie usłyszałem tam kogo właściwie federacja skupia. Ale jako "głos pogan" cała czwórka gości wypadła solidnie i przekonująco. Dobra wprawka, a będzie lepiej. :)

A tu wersja z wyciętą muzyką i wiadomościami ;) :

Radio Kampus napisał(a):

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2010, 16:41 
Arcyrozmowny

Hakkena - byles OK - twoje wypowiedzi mozna wlasnie bylo odebrac jako te najbardziej przesycone mistyka... I fajnie... Szkoda tylko, ze sie bardziej nie dobijales do mikrofonu ;) Jesli bylo was dwoch na zywo, to trza sie bylo wzajemnie uzupelniac - to najlepsze rozwiazanie w takiej sytuacji.

PS. Kiedy ta wersja w MP3 ktora miales dostac?

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2010, 17:40 
Zwykły Uoś

Dzięki chłopaki, to miłe, ale wcale nie wypadłem dobrze i zdaję sobie z tego sprawę. Pomian ma rację, wypadło mdło i nie wyraźnie z różnych powodów, które juz tłumaczyłem.

Ale nasunęło się tu dobre pytanie: kogo zrzesza federacja? Wydawało mi się, ze odpowiedź, której udzieliłem, czyli: wszystkich pogan, którzy tego chcą, jest wyczerpująca, ale jak widać jednak nie... Zatem kogo właściwie zrzeszamy?

Rork, co do wzajemnego uzupełniania się to brzmi ładnie jedynie w teorii. jak już napisałem prowadzącego interesowali głównie rodzimowiercy a poza tym Wit złapał flow i ciężko mu było przerwać. Może gdyby audycja trwała dwie godziny dałbym radę, ale tak nie miałem szans. Zwłaszcza, ze się kiepsko czułem.

Oryginalna .mp3 będzie kiedy zechcą mi ją przysłać. Tymczasem trzeba skorzystać z tej nagranej przez Luckiego (btw, wielkie dzięki).

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2010, 20:14 
Kapłanka Hathor

Mało wyraźnie nie oznacza źle. A jedynie, że mogło być lepiej :)
Cytuj:
Ale nasunęło się tu dobre pytanie: kogo zrzesza federacja? Wydawało mi się, ze odpowiedź, której udzieliłem, czyli: wszystkich pogan, którzy tego chcą, jest wyczerpująca, ale jak widać jednak nie... Zatem kogo właściwie zrzeszamy?

Uważam, że to jest dobra definicja: wszystkich pogan, którzy tego chcą, a jedynie warto byłoby to uzupełniać wymienieniem kilku ścieżek, żeby nie zostawiac wrażenia, że poganie to tylko rodzimowiercy. O tym, jakie to ścieżki, mówią trochę wyniki ankiety, które właśnie zamieściłam.

PostNapisane: środa, 3 lutego 2010, 02:02 
Arcyrozmowny

To mało konstruktywne, pisać: zgadzam się z postem powyżej, jednak tak właśnie jest. Zgadzam się z Amvaradel.

O ile definicja "wszyscy poganie, którzy chcą się zrzeszyć" jest jak najbardziej adekwatna do stanu faktycznego, to nie pasowała do sytuacji, w której dla rozmówcy i słuchaczy niejasna pozostaje definicja samego słowa "poganin". Skoro prowadzącemu określenie to (pewnie po lekturze Newsweeka) kojarzyło się wyłącznie z wiarą rodzimą, a drugiemu z gości nie zależało na sprostowaniu tego poglądu, to jedyną osobą, która mogła wyjaśnić kwestię byłeś Ty, Hakkenie.

Jest to dobra nauka na przyszłość - poziom pagan-awareness ( ;) ) w społeczeństwie jest... cóż... żaden. Trzeba podchodzić do tematu łopatologicznie.

Ale i tak - wrażenie robiło Twoje opanowanie i Twój głos. Dla osoby postronnej brzmiałeś pewnie jak szef całego polskiego pogańskiego bałaganu. ;-)

PostNapisane: środa, 3 lutego 2010, 02:16 
Arcyrozmowny

Widzisz Hakkenie jak Ci wszyscy słodzą? ;) Było dobrze, gdyby tylko Ci dano dojść do słowa na dłużej to myślę, że już by było Radio Mokosz a ks.Rydzyk by nam tu z TV Trwam Swarzycą machał ;) Jak na wstęp- bardzo dobrze

Can you hear them call, can you hear them sing?" Damh, the Bard

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]