Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest poniedziałek, 20 kwietnia 2026, 18:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Candomble, santeria, voodoo...
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 22:10 
Szpieg jezuitów

Dwoje moich znajomych jest wyznawcami tych kultow, wiec w jakis sposob mam z nimi stycznosc wieksza niz np. z buddyzmem czy hinduizmem, wiecej tez o nich rozmyslam.
Dziaj jakos tak mnie naszla refleksja - jak to jest, ze religia plemienia Yorubow przetrwala w 3 niezaleznych miejscach (Brazylia, Kuba, Haiti), pomimo represji, co wiecej, w tych 3 miejscach zaszly te praktycznie te same mechanizmy...
Moze w tej religii jest naprawde cos niezwyklego, a orixa/loa sa wyjatkowo poteznymi bostwami?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 14:24 
Arcyrozmowny

Bo Loa to nie są bóstwa odrębne od plemienia, to nie są bóstwa siedzące na jakiejś odległej Górze, Niebie, etc. to są bóstwa które są kwintesencją mocy przodków tych konkretnych ludów.
Dlatego czczenie Loa, składanie im ofiar, wzmacnianie ich nie jest kwestią wiary, a kwestią konkretnej tożsamości i pochodzenia. To kwestia mocy pochodzącej od własnych korzeni.

Dlatego, jeśli europejczyk staje się wyznawcą jednego z tych kultów dla mnie to wygląda tak, jakby np. jakiś nieznajomy mojej rodzinie francuz nagle stwierdził, że czuje się bardzo blisko związany z moją zmarłą prababcią :p Dziwnie ludzie mają;)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 23:09 
Szpieg jezuitów

Hmmm.... jak cos podobnego poruszylem a propo Twojego znajoemgo szamana, ktory glownie siedzi w runach, to zaczelas cos mowic o reinkarnacji ;)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2008, 01:06 
Arcyrozmowny

możliwe, ale to chyba mimo wszystko inna sprawa ...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2009, 19:17 
Arcyrozmowny

W kontekscie dogmatow (jakichkolwiek), konretnych bostw, ceremonii, rytualnych zakazow i nakazow- moze mas racje, Nuit :)
Ale jesli chodzi o ten moment polaczenia z loa, o emocje, towarzyszace kontaktowi i te, ktore sie przekazuje... kto wie. Nie zgadniesz, co czuja ludzie, wpleceni w ten taniec :)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 16:11 
PFI Witch

Candomble napisał(a):
Nie zgadniesz, co czuja ludzie, wpleceni w ten taniec :)

Pewnie pisalas o tancu troche mateforycznie, ale ja mam pytanie wlasnie w kontekscie tanca faktycznego :) Czy sa jakies wspolczesnie szerzej praktykowane rodzaje tanca, ktore lacza sie z religia tamtych miejsc? Na przyklad, czy samba ma zwiazek z Candomble (religia, nie Toba :D)? Bo salsa we wspolczesnej formie, nawet ta kubanska oryginalna, nie ma z Santeria wiele wspolnego jak sadze. Czy sa jakies inne techniki, moze mniej rozpowszechnione u nas, ktore sie z tym lacza? Elementem reggatonu, ktory mnie ostatnio zainteresowal jest na przyklad cos co nazywa sie 'orishas'. Moze ktos ma jakies wieksze pojecie na ten temat? :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 18:15 
Szpieg jezuitów

Zdaje sie, ze sa nawet specjalne szkoly uczace tanca opartego na tancu rytualnym (ma on jakas nazwe). Zdaje sie, ze tu jest cos wiecej:
http://www.sho.pl/index.php?option=com_ ... =4&lang=pl

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 maja 2009, 19:03 
PFI Witch

O, dzieki :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 maja 2009, 20:14 
Manaderator

To ja taie pytanko w ramach santerii vodoun i candomble zarzuce - kazda z tych religii ma szeroko rozwinięty kult magiczny i repertuar czarów ludowych. Trafilem tylko na jakies krótkie przesądy, ewentualnie niepełne opisy zaklęć - jeśłi macie dostęp to chętnie bym się odwdzieczył w naturze (browary/pizza/krowa do wyboru), tym bardziej, że czary z tych kręgów są bardzo przyziemne - to jest dotyczące codziennych ziemskich spraw, są bardzo praktyczne.

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 10:49 
Zwykły Uoś

Annelie napisał(a):
Candomble napisał(a):
Pewnie pisalas o tancu troche mateforycznie, ale ja mam pytanie wlasnie w kontekscie tanca faktycznego :)

Być może się mylę, ale wydaje mi się, że Candomble pisała o tańcu i połączeniach zupełnie nie metaforycznie.

Wydaje mi się, że wiem co czuje wierzchowiec, kiedy w jego mózgu płonie Veve Papa Legba a jego ciało porusza się bez udziału woli. Może nie dokładnie tak samo, bliżej swojej praktyki, ale wydaje mi się, że dostatecznie blisko aby to zrozumieć.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2009, 14:26 
Zwykły Uoś

Tak a propos voudoun to natknąłem się dziś na niespodziewanie polski akcent:

Mama Ezili Dantor

Zwróćcie uwagę na ikonę przedstawiającą tą lwa.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2009, 14:41 
Hakken napisał(a):

Mama Ezili Dantor

Bierze się to stąd, że niektórzy polscy żołnierze napoleońscy, sprowadzeni do tłumienia buntu na Haiti, zostali i założyli rodziny na wyspie. Obecnei wielu ciemnoskórych wyznawców wudu nosi polskie nazwiska, a niektórzy przechowują nawet czaka przodków.

Znam przez Internet interesującą parę z Nowego Orleanu. Jej ołtarz bardzo przypomina mi kompozycje z dewocjonaliów i zdjęć przodków, tworzone przez moją babcię.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 15:58 
Arcyrozmowny

W Connecticut znaleziono ludzką czaszkę w zakrwawionym pomieszczeniu. Według policji składano tu ofiary voodoo lub Santerii. Badania antropologiczne próbują ustalić płeć i wiek osoby do której należała. W pomieszczeniu znaleziono również napisy satanistyczne oraz kurczaka z odciętą głową którego krew przelano do butelki.

http://www.foxnews.com/story/0%2C2933%2 ... %2C00.html

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 16:02 
Arcyrozmowny

e tam;) czaszkę mogli wziąć z jakiegoś cmentarza.
i mogli to być jacyś młodociani sataniści z problemami emocjonalnymi a nie wuduisci.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 16:52 
PFI

ppp napisał(a):
Według policji składano tu ofiary voodoo lub Santerii.

W pomieszczeniu znaleziono również napisy satanistyczne...

A no, to się ładnie składa. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 01:43 
Hakken napisał(a):

Mama Ezili Dantor

w Brazylii są nawet "polskie wioski" :).

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 10:39 
Zwykły Uoś

Coffee napisał(a):
Hakken napisał(a):
w Brazylii są nawet "polskie wioski" :).

A na Haiti Polacy mają zagwarantowane konstytucyjnie specjalne prawa ;)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 12:48 
heh, ciekawe jakie, może fajniej tam niż tu w moherlandii.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 13:18 
Zwykły Uoś

Z całym szacunkiem dla loa, nie sądzę by na Haiti było "fajniej" niż w Polsce. Chyba, że pod pojęciem "fajniej" masz na myśli, to, ze prościej zostać zastrzelonym ;)
A co do tych specjalnych praw to:

Cytuj:
12. No whiteman of whatever nation he may be, shall put his foot on this territory with the title of master or proprietor, neither shall he in future acquire any property therein.

13. The preceding article cannot in the smallest degree affect white woman who have been naturalized Haytians by Government, nor does it extend to children already born, or that may be born of the said women. The Germans and Polanders naturalized by government are also comprized (sic) in the dispositions of the present article.

Nie jest więc aż tak fajnie, bo dotyczy to Polaków naturalizowanych przez rząd (czyli tych, którzy pomagali im podczas powstania) i ich potomków :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 14:18 
Polecam wątek "spotkania" - proponuję zorganizowanie warsztatów - wykładu i zajęć tanecznych z santerii w Warszawie w październiku.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 22:24 
Rozmowny

Annelie napisał(a):
Pewnie pisalas o tancu troche mateforycznie, ale ja mam pytanie wlasnie w kontekscie tanca faktycznego :) Czy sa jakies wspolczesnie szerzej praktykowane rodzaje tanca, ktore lacza sie z religia tamtych miejsc? Na przyklad, czy samba ma zwiazek z Candomble (religia, nie Toba :D)?

Bardzo polecam zainteresowanie się capoeirą, zwłaszcza tymi grupami które nie traktują jej wyłącznie jako sportu ale wplatają w ćwiczenia wątki kulturowe. W żadnym wypadku nie jest to praktyka voodoo ale capoeira wywodzi się ze środowiska baardzo bliskiego candomble i przesycona jest tą samą mentalnością. Jeżeli ktoś kiedyś uczestniczył w roda w jakimś dobrym klubie to wie o czym mowa. Zresztą wystarczy sobie na youtube wyszukac "roda de ogum" i "roda capoeira" i po prostu chwile posłuchać tego, co się w obu przypadkach wyszuka.

Co do konkretnych tancow rytualnych, jak najbardziej też są. Chociazby Opanije. W przeciwieństwie do chrześcijaństwa, tam się duuużo tańczy a większość to nie tańce rytualne tylko takie sambowate podrygiwanie i po prostu uczestniczenie poprzez taniec i śpiew. Nie to co klęczenie i wspólne "i z duchem twoim" raz na pół godziny jak w nabożeństwach niektórych innych religii, nie wytykając palcami : P
No ale ja na tańcu to ja się nie znam a jak pisała Ennena mamy od tego w Polsce ekspertów więc się wypowiadać nie będę tylko się ruszę na warsztaty : ]

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 23:36 
w candomble każde bóstwo ma swój taniec, każdy opętany "tańczy" w określony sposób przypisywany określonemu bóstwu, jak i posiada określone elementy stroju oraz wyposażenie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2009, 13:34 
Adwokat diabła

Asus napisał(a):
To ja taie pytanko w ramach santerii vodoun i candomble zarzuce - kazda z tych religii ma szeroko rozwinięty kult magiczny i repertuar czarów ludowych.

Pouprawiam górnictwo forumowe i odpowiem parę miesięcy po pytaniu. Magii związanej z wudu (nie wiem jak z pozostałymi nurtami) łatwo się nie nauczysz. Powód jest prosty: ci ludzie z tego żyją i nie lubią konkurencji.

Jeśli interesuje cię magia synkretyczna, pochodzenia afrykańskiego, to poszukaj materiałów o hoodoo. Jedną z najlepszych stron na ten temat jest "Lucky Mojo" prowadzona przez Catherine Yronwode http://www.luckymojo.com/

Catherine napisała świetną książkę dotyczącą tworzenia amuletów z ziół, bodajże "Hoodoo Herb and Root Magic", materiały na ten temat można również znaleźć tu: http://www.luckymojo.com/hoodoo.html

Pozdrawiam,
_3Jane

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2009, 13:49 
Manaderator

3Jane, mega dzieki:) Bardzo pomocne linki, masz u mnie piwo :)

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]