Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 1 maja 2026, 02:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Rzeczpospolita" o Wicca
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 13:07 
Adwokat diabła

Rzeczpospolita ma na www artykuł pt. "Wolne wiedźmy Ameryki". Wygląda toto jak przetłumaczony artykuł z USA, a dziennikarze nawet nie zadali sobie trudu sprawdzenia, czy mają takie wiedźmy w Polsce ;) ale - przynajmniej pozytywnie napisali i zwrócili uwagę na realne problemy.

http://www.rp.pl/artykul/70187.html

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

Tytuł: Re: "Rzeczpospolita" o Wicca
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 14:32 
Arcyrozmowny

3Jane napisał(a):
Rzeczpospolita ma na www artykuł pt. "Wolne wiedźmy Ameryki". Wygląda toto jak przetłumaczony artykuł z USA, a dziennikarze nawet nie zadali sobie trudu sprawdzenia, czy mają takie wiedźmy w Polsce ;) ale - przynajmniej pozytywnie napisali i zwrócili uwagę na realne problemy.

http://www.rp.pl/artykul/70187.html

:D Właśnie zacząłem namawiać do dyskusji na temat tego artykułu w dziale "Ciekawe lektury". Wykasowałem już swojego posta i dołączam się do dyskusji tutaj.
Generalnie mam podobne wrażenia co 3Jane. Autor, pan Piotr Gillert, raczej nie zgłębił tematu. W końcu ani Laurie Cabot, ani Starhawk nie są Wiccankami i raczej jako takowe się nie okreslają. Niemniej jednak i tak ten artykuł jest dużo lepszy niż większość tego co na temat współczesnych czarownic opublikowano w polskiej prasie. Radzę zwrócić uwagę na konluzję artykułu - Wicca zaczyna być uważana za pełnoprawną religię nawet w konserwatywnych Stanach.

Pozdrawiam,
Accolon.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 16:47 
Nadmilczek

Cytuj:
“Żadna wiedźma nie może zostać pozbawiona swobody i prawa do bycia wiedźmą w sposób wolny i otwarty” – czytamy w memorandum prawnym Programu Ochrony Wiedźm, w którym działa Rick.

Bardzo pozytywny tekst. Szczególnie określenie "Program Ochrony Wiedźm" bardzo mi się spodobał. Może kiedyś w Polsce też powstanie taki ruch wolnościowy... :?:
Pzdr
N

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 19:20 
Kapłanka Hathor

Tekst rzeczywiście wygląda na przedruk, bo dotyczy tylko USA. Neopogaństwo utożsamiono z wicca (czy jak to spolszczono: wikka), przy czym na pewno nie chodzi tu o jakąś konkretną tradycję, bo z tego, co wiem w Stanach rozwijają się najróżniejsze odmiany neopogaństwa a eklektyzm kwitnie. Zastanawiam się, na ile prawdziwe jest stwierdzenie: pod cieniutką powłoką komercji rozwija się tu ruch religijny. Chodzi mi o określenie "cieniutka" :twisted: .
Natomiast co do stopnia rozpowszechnienia, zorganizowania i walki o swoje prawa, to rzeczywiście możemy Amerykanom zazdrościć.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2007, 20:38 
Nadmilczek

Jeżeli dobrze pamiętam to Ronn nasz zagraniczny gość prowadzący wykłady na temat Wicca Dionistycznego. Jest (lub był) poganiskim kapelanem w wojsku USA. Kiedy będzie następnym razem w Polsce będzie się go można zapytać osobiście, jak to wygląda. Swoją drogą jestem ciekaw działania takich konwenów w wojsku...

Faktycznie jest czego pozazdrość poganom "made in USA."

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2007, 20:31 
Adwokat diabła

Hello,

1) czarostwo Dianiczne (Dianic Witchcraft)

2) z wojskiem USA to jest tak, ze juz od dluzszego czasu ich podrecznik dla kapelanow ma rozdzial o Wicca (gdzie pod naglowkiem "inne nazwy" mozna przeczytac: "Czarownictwo; czciciele Bogini; Neopoganstwo, Poganstwo, Nordyckie (lub inne etniczne) Poganstwo, Religia Ziemi, Dawna Religia, Druidyzm, szamanizm. Uwaga: Wszystkie te grupy maja pewne podstawowe podobienstwa i wiele powierzchownych roznic w stosunku do Wicca".) Rozdzial ten mozna znalezc m.in. na stronie religioustolerance:

http://www.religioustolerance.org/wic_usbk.htm

Ale i tak poganie/wiccanie sa czesto szykanowani jak sie da. Walczyc trzeba nawet o to, zeby ci na dogtagach wytloczyli "religia: wicca" (albo "poganstwo" czy cos innego); zdarza sie, ze wpisujesz "poganstwo", a urzednicy odmawiaja przyjecia takiej opcji bo twierdza ze "takiej religii nie ma", albo wytlaczaja "brak religii". Problem jest takze z mianowaniem poganskich kapelanow, bo hierarchia wojskowa staje na glowie, zeby ich odrzucic; jakos niedawno odrzucili kolejnego, bylego kapelana-Baptyste ktory przeszedl na poganstwo.

Na ten temat mozna np. poczytac artykuly w sekcji "Military" WitchVoxu, najwiecej tam maja o walce odnosnie wyrycia pentagramu na nagrobku (chodzilo o to, ze armia USA ma ograniczona liste symboli, ktore mozna na nagrobku wyryc; wiekszosc symboli przynalezy do roznych wyznan chrzescijanskich, nawet zupelnie niszowych, a w trakcie paroletniego zdaje sie procesowania sie o pentagram do listy tej dodano bez wiekszych przeszkod kolejne):

http://www.witchvox.com/_x.html?c=military

pp,
_3Jane

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 01:54 
Arcyrozmowny

Umm, znow sie w necroposting pobawie, ale to mnie zaintrygowalo:
Cytuj:
By zaliczyć pierwszy poziom, trzeba np. szczegółowo opisać stan zdrowia nieznanej zdającemu osoby, dysponując wyłącznie jej imieniem, nazwiskiem i datą urodzenia. Trzeba też napisać opracowanie dotyczące wybranego bóstwa. Ale wiedza książkowa nie wystarczy. By opisać celtycką boginię Arianrhod, Linda musiała dotrzeć do jej życiowej energii i opisać, co zobaczyła i usłyszała.

Ile w tym prawdy? :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 01:36 
Arcyrozmowny

Cytuj:
Spotykamy się w magicznym sklepie należącym do wielebnej Laurie Cabot, wysokiej kapłanki i oficjalnej wiedźmy Salem (ten drugi tytuł nadał jej przed laty gubernator stanu Massachusetts).

Wysoka kapłanka! O.O Myślałam, że padnę ze śmiechu. Naprawdę tak trzeba to tłumaczyć? Błagam, to brzmi tak... źle! Ja mam tylko 169cm jakbym kiedyś była kapłanką, to raczej niską, a to niezbyt dobrze wróży mojej karierze :wink:
Poza tym artykuł całkiem ciekawy. Nawet jeśli odnosi się tylko do Ameryki to nadal jest to jeden z kroków do "otworzenia ludziom oczu" i walki z ignorancją, o której wspomniano nawet w tym artykule. :)

Pozdrawiam,
Yuriko

"Many people hear voices when no-one is there. Some of them are called mad and are shut up in rooms where they stare at the walls all day. Others are called writers and they do pretty much the same thing" x.x ^^

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 01:49 
Arcyrozmowny

Choć by nie wiem, jak był specyficzną osobistością pani Cabot artykuł nie jest zły...
Otwieranie ludziom oczu będzie żmudną robotą, ale krok po kroku jakoś to będzie...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 11:25 
Yuriko napisał(a):
Wysoka kapłanka! O.O Myślałam, że padnę ze śmiechu. Naprawdę tak trzeba to tłumaczyć? Błagam, to brzmi tak... źle! Ja mam tylko 169cm jakbym kiedyś była kapłanką, to raczej niską, a to niezbyt dobrze wróży mojej karierze :wink: Pozdrawiam,
Yuriko

No cóz, 169 to dużo jak dla kobiety i jezeli będziesz kapłanką, to wysoką.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 19:18 
Yuriko napisał(a):
Wysoka kapłanka! O.O Myślałam, że padnę ze śmiechu. Naprawdę tak trzeba to tłumaczyć? Błagam, to brzmi tak... źle! Ja mam tylko 169cm jakbym kiedyś była kapłanką, to raczej niską, a to niezbyt dobrze wróży mojej karierze

Yuriko, ja mam tylko 163cm wzrostu a jestem 'wysoka kaplanka' wiec ty tym bardziej masz predyspozycje taka zostac. :D Jak dla mnie nawet mozesz zostac 'super wysoka kaplanka'. :D :D :D Zawsze marzylam o tym zeby zblizyc sie do 170cm.

'Wysoka kaplanka' po polsku faktycznie brzmi nieco niefortunnie ale jest to po prostu doslowne tlumaczenie 'High Priestess' co po angielsku brzmi calkiem normalnie. Na polski jednak powinno byc tlumaczone jako 'arcykaplanka a nie 'wysoka kaplanka'

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 19:22 
Szpieg jezuitów

agni napisał(a):
Zawsze marzylam o tym zeby zblizyc sie do 170cm.

Ja tez... :oops: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 21:02 
PFI

Ja się zbliżyłam. Mam całe 175 cm w moich wysokich butach. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 21:44 
Nadmilczek

Ja mam 186, ale jestem z nizin społecznych i geograficznych, więc w niczym mi to nie pomaga. :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 21:20 
Arcyrozmowny

agni napisał(a):
'Wysoka kaplanka' po polsku faktycznie brzmi nieco niefortunnie ale jest to po prostu doslowne tlumaczenie 'High Priestess' co po angielsku brzmi calkiem normalnie. Na polski jednak powinno byc tlumaczone jako 'arcykaplanka a nie 'wysoka kaplanka'
I dopóki nie przeczytałam tego artykułu byłam pewna, że właśnie tak jest. Ale po zobaczeniu tego w tekście już całkiem się zakręciłam ;)

169cm mam wpisane w dowodzie, ale zawsze wydawało mi się, że jestem niska, więc przez was sprawdziłam (nie ma to jak porządna miara budowlańca i lustro). I wyszło mi jakieś 166... :( Niby tylko 3cm ale to AŻ trzy centymetry!
Pocieszające jest to, że zawsze mogę być Chińską Wysoką Kapłanką. :D

Pozdrawiam,
Yuriko

"Many people hear voices when no-one is there. Some of them are called mad and are shut up in rooms where they stare at the walls all day. Others are called writers and they do pretty much the same thing" x.x ^^

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 22:01 
Arcyrozmowny

Młaha, to ja mogę być Wysoką Kapłanką wysokości 169 :D
Mam nadzieję, że ja się nie skurczę nagle 3 cm O.o

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 listopada 2008, 22:46 
Hi hi, z moimi 163 cm moj kowen trzeba by nazwac pigmejami ale tak na prawde wszyscy oprocz jednej osoby sa wyzsi ode mnie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 15:06 
agni napisał(a):
Hi hi, z moimi 163 cm moj kowen trzeba by nazwac pigmejami ale tak na prawde wszyscy oprocz jednej osoby sa wyzsi ode mnie.

Ja powiem tylko, ile mają moje obcasy: 8 cm. Całkiem wysokie.

Na Większe Sabaty mam gotyckie kozaki na platformie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 16:54 
Arcyrozmowny

Jeszcze chwila i pomysle, ze wy z tym wzrostem mowicie powaznie X_x
Ja mam 165cm, przez cala podstawowke i gimnazjum bylam najwyzsza w klasie i teraz sie ciesze, ze juz bardziej nie uroslam. Male jest piekne, moje panie :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 18:49 
Arcyrozmowny

Shirotka napisał(a):
Male jest piekne, moje panie :)

Problem zaczyna się pojawiać, kiedy małe zaczyna rosnąc w boki a nie do góry ;) Na to niestety już nawet gotyckie koturny nie pomogą (chociaż mogą pomóc wizualnie)...

Pozdrawiam,
Yuriko

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 19:59 
Nadmilczek

Hehheee... To ja ze swoim wzrostem 198cm (201 w traperkach) daleko"wysoko zajdę". Tylko jak łbem w co przydzwonię, to potem strasznie boli.... :oops:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 20:46 
Enenna napisał(a):
Na Większe Sabaty mam gotyckie kozaki na platformie.

Jak wiesz ja mam takie na codzien. No prawie nacodzien. To tak zeby mi sie nie rozwinal kompleks nizszosci.

Ach - ale jesli juz o platformach i butach mowa. Yuriko, Enenna i Rawimir - moj kozak na platformie sie znalazl. Caly czas siedzial w szafie z butami. Schowal go tam zapewne moj duch opiekunczy bo w odroznieniu ode mnie wiedzial ze moi przyjaciele przegonia mnie po lesie i spadzistych stokach w ramach poszukiwania surowcow naturalnych na rytual. W platformach nie przezylabym tej wyprawy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 listopada 2008, 21:03 
Arcyrozmowny

Yuriko napisał(a):
Problem zaczyna się pojawiać, kiedy małe zaczyna rosnąc w boki a nie do góry ;)

Z dwojga zlego, wole dziewczeta niskie i pulchne, niz wysokie i okragle, takie "wielkie" w kazdym kierunku O_O

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 11:41 
agni napisał(a):

Ach - ale jesli juz o platformach i butach mowa. Yuriko, Enenna i Rawimir - moj kozak na platformie sie znalazl. Caly czas siedzial w szafie z butami. Schowal go tam zapewne moj duch opiekunczy bo w odroznieniu ode mnie wiedzial ze moi przyjaciele przegonia mnie po lesie i spadzistych stokach w ramach poszukiwania surowcow naturalnych na rytual.

Bardzo się ciesze, że but sie znalazł. Martwiłam się o niego.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 16:57 
agni napisał(a):

Ach - ale jesli juz o platformach i butach mowa. Yuriko, Enenna i Rawimir - moj kozak na platformie sie znalazl. Caly czas siedzial w szafie z butami. Schowal go tam zapewne moj duch opiekunczy bo w odroznieniu ode mnie wiedzial ze moi przyjaciele przegonia mnie po lesie i spadzistych stokach w ramach poszukiwania surowcow naturalnych na rytual.

Szkoda byłoby, gdyby but został sierotą :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 22:17 
Arcyrozmowny

agni napisał(a):

No mi po prostu bark słów. ;)

Pociesz go ode mnie. Przeżyć taką traumę... (zostać zostawionym z tyłu) Duch opiekuńczy, czy nie - ja tam bym nie chciała "być w butach tego buta".

Pozdrawiam,
Yuriko

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 18:02 
Dobrze, że nie porwał go żaden fetyszysta.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 20:41 
Rozmowny

Bardzo ciekawy artykuł, chociaż może za ogólnikowy i traktujący o USA. Może któryś z naszych "wspaniałych" dziennikarzy wpadnie na pomysł żeby zbadać sprawę w Polsce. Tylko oby potraktował sprawę poważnie i zasięgnął języka, np. na naszym forum. Chyba bardziej by mnie to zainteresowało niż ten artykuł. W końcu stany są daleko.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 22:52 
Arcyrozmowny

Miadwel napisał(a):
Bardzo ciekawy artykuł, chociaż może za ogólnikowy i traktujący o USA. Może któryś z naszych "wspaniałych" dziennikarzy wpadnie na pomysł żeby zbadać sprawę w Polsce. Tylko oby potraktował sprawę poważnie i zasięgnął języka, np. na naszym forum. Chyba bardziej by mnie to zainteresowało niż ten artykuł. W końcu stany są daleko.
Powoli pojawiają się publikacje. Czasami drobne wzmianki w gazetach regionalnych.Większy odbiór miała wypowiedź Leszy w "Pytaniu na śniadanie"
http://pl.youtube.com/watch?v=4zdW3Hwf4wQ
Ten filmik chyba był już gdzieś wspominany na forum.
Poza tym miałem kilka zapytań i ankiet od osób piszących prace licencjackie i magisterskie na temat współczesnych pogan. Czyli jest zainteresowanie a wiadomości powoli się przesączają

Ostatnio edytowano wtorek, 2 grudnia 2008, 10:45 przez Poświst, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 grudnia 2008, 04:26 
Rozmowny

Bardzo dobrze słyszeć, że jest coraz większe zainteresowanie nurtami pogańskimi. Jednak wadą programów typu przytoczone "Pytanie na śniadanie" jest to, że materiały w tego typu programach są bardzo krótkie, przytoczony trwa tylko 10 min 25 sek., a występująca w nim poganka wypowiada się raptem 1/4 czasu przeznaczonego na materiał. Resztę stanowią wypowiedzi księdza i socjologa. Nie uważam, że ich wypowiedzi są nie potrzebne, ale oglądający to człowiek (katolik) zapamięta tylko, że pogaństwo "jest niebezpieczne" i uzna za prawdę, ponieważ powiedział to ksiądz. A środowisko księży jest w naszym kraju uznawane za prawdomówne i dobrze zorientowane w temacie. Ludziom oglądającym program z pewnością umknie większa część wypowiedzi zaproszonej poganki. Dobrą stroną takich programów może być jedynie to, że szary człowiek zda sobie sprawę, że istnieje w Polsce coś takiego jak pogaństwo i zacznie zgłębiać temat na własną rękę, bo na środki masowego przekazu nie ma zbytnio co liczyć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]