Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest poniedziałek, 3 sierpnia 2026, 00:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ks. Amortha wynurzenia dziwaczne.
PostNapisane: sobota, 6 grudnia 2008, 02:11 
Arcyrozmowny

Przywleczone skądinąd za zgodą autora posta, którego tu przywlekam...

>>Ponoć to jest cytat z książki księdza Amortha:
"Działa w Stanach Zjednoczonych, rozszerzone później
na skalę międzynarodową, stowarzyszenie WICCA (w tłumaczeniu: Stowarzyszenie Czarowników i Spiskowców).
Ma ono wielu członków, posiada trzy wytwórnie płytowe, a każda płyta pochodząca z tych wytwórni ma za cel przyczyniać się do demoralizacji i dezorganizacji wewnętrznej psychiki ludzi młodych. Czlonkowie WICCA praktykują satanizm i sami poświęcają się szatanowi.
Każda ze wspomnianych płyt opisuje dokładnie stany
duszy, które odpowiadają uczniom szatana, i zaprasza słuchaczy do oddawania mu chwały, sławy, czci.

Sławna grupa, Rolling Stones, mająca zwolenników na całym świecie, także należy do sekty satanistów z rejonu San Diego.
Muzycy tej grupy rozpowszechniają w wielu piosenkach te same idee co wykonawcy z kręgów WICCA, ponieważ są osobami praktykującymi kult szatana." <<

Tytuł: Re: Ks. Amortha wynurzenia dziwaczne.
PostNapisane: sobota, 6 grudnia 2008, 10:31 
Sheila napisał(a):
>>Ponoć to jest cytat z książki księdza Amortha:

Co to jest za książka?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 06:00 
Arcyrozmowny

"Wyznania egzorcysty", ks Gabrielle Amorth, egzorcysta watykanski :) Dysponuję wersją elektroniczną, jakby ktoś byl zainteresowany :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 14:04 
Arcyrozmowny

Stonesi to wiccanie?! I nikt jeszcze nie wykorzystal TAKIEJ reklamy?! Nie no, doprawdy, i to ma byc sekta? ;P

XD

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 18:50 
Rozmowny

A ja słyszałam że Mick Jagger jest wiccaninem. To może być tylko plotka oczywiście ale coś takiego mi się o uszy obiło. Nie wiem jaki odłam Wicca miałby reprezentować.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 19:41 
Arcyrozmowny

Wersja elektroniczna?
A to nie piractwo? ;)
Bo jak nie, to ja bardzo poproszę :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 23:18 
Rozmowny

Nie no..... Nie fajny jest ten cytat.

WICCA?? Może rzeczywiście powstała taka wytwórnia płytowa? Chyba nazwa "wicca" nie jest zastrzeżona i można jej użyć w nazwie firmy, np. wytwórni płytowej.

Ostatnio spodkałem się z firmą, której logo jest nieco przerobioną triquetrą. Pewnie założyciele nie mają pojecia co symbol oznacza...., a może mają.... nie wiem.

Może autor książki nie sprawdził dokładnie i skojarzył słowo wicca z religią pogańską, a że jest taka wytwórnia to je ze sobą powiązał (religie i firmę), a co do praktykowania satanizmu..... głupi jest poprostu, nie uwłaczając nikomu.....

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 13:56 
Nadmilczek

Keira napisał(a):
A ja słyszałam że Mick Jagger jest wiccaninem. To może być tylko plotka oczywiście ale coś takiego mi się o uszy obiło. Nie wiem jaki odłam Wicca miałby reprezentować.

jak to jaki WICCA ROCK :)

swoją drogą chętnie bym przeczytała tą książkę :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 16:25 
Arcyrozmowny

Ja tam nie wiem ale jak dla mnie mnie to bardziej obraza i szkaluje opinię pogan niz quizy z onetu ;) Zwłaszcza ze autor zapewne przedstawia siebie jako autorytet.

Chociaż trzeba przyznać autorowi że jego mitomania zaczyna juz się przypominać dziedzinę sztuki

Aż kusi mnie zeby napisać książkę o pijącym krew i jedzącym ludzkie ciało wampiryczno-kanibalistycznym kulcie trupa który to zapuszcza korzenie zła w duszach młodych ludzi stosując rozgłośnię radiową, propagandę nienawiści i indoktrynację od dziecka...
Ale jeśli bym w owej ksiazce wymienił jakąś nazwę kultu.. jak dajmy na to zupełnie przypadkowy przykład "chrześcijaństwo" to pewnie juz bym z sali sądowej nie wyszedł na wolność

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 16:28 
Rozmowny

Można zaryzykować.... Jak by co podpisuje sie pod pomysłem..... A co, jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.... :-)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 20:07 
Arcyrozmowny

Kiedyś widziałam książkę pt. "Byłam czarownicą - moja prawdziwa historia".
Można opis przeczytać o tu:
http://wysylkowa.pl/ks400117.html

Stwierdziłam, że kiedyś napiszę książkę "Byłam chrześcijanką - moja historia". Może Fundacja Głos Ewangelii by jej nie wydała, ale założę się, że to byłby bestseller :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 13:51 
Keira napisał(a):

A to nie jest tak, że on miał kiedyś wiccański ślub po prostu? ;)

Sheila napisał(a):
Kiedyś widziałam książkę pt. "Byłam czarownicą - moja prawdziwa historia".

Ja ją miałem w rękach o ile dobrze pamiętam, jeśli to jest to. Swego czasu oglądałem sporo propagandowych chrześcijańskich filmów/książek. Ot, taka baśń. Zresztą, Doreen jest na YT, można jej posłuchać, jak ktoś ma ochotę.
Polecam za to gorąco wszelkie polskie książki do religii, tam są naprawdę ciekawe rzeczy. Opowiastki jakiejś stetryczałej starszej pani nie robią już na mnie takiego wrażenia.
Nie tak dawno temu byl artykuł/raport "Polityki" właśnie o nauczaniu religii i rewelacjach, jakich można się dowiedzieć z książek, nad którymi MEN nie ma kontroli, a mają ją... katecheci.

Zaprawdę, żyjemy w barbarzyńskich czasach.

Sheila napisał(a):
Stwierdziłam, że kiedyś napiszę książkę "Byłam chrześcijanką - moja historia". Może Fundacja Głos Ewangelii by jej nie wydała, ale założę się, że to byłby bestseller

Lepiej zrobić to po 50-tce. Będziesz wiarygodna.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 10:09 
Nadmilczek

Sheila napisał(a):
Stwierdziłam, że kiedyś napiszę książkę "Byłam chrześcijanką - moja historia". Może Fundacja Głos Ewangelii by jej nie wydała, ale założę się, że to byłby bestseller :D

czekam z niecierpliwością :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 12:55 
Alanna napisał(a):
Sheila napisał(a):

czekam z niecierpliwością :D

E, to jeszcze długo poczekasz. Takie ksiązki pisze sie po pićdziesiątce. Sheili trochę brakuje do tego wieku ;)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 17:37 
Rozmowny

Chimaira napisał(a):
A to nie jest tak, że on miał kiedyś wiccański ślub po prostu? ;)

No jak miał wiccański ślub to tym bardziej jest to ciekawe, bo w tym momencie albo wiccaninem jest on, albo wybranka... a może się mylę?

Właśnie, ciekawe pytanie do Wiccan na forum mi się nasunęło - czy wiccański handfasting zawrzeć można tylko pomiędzy parą wiccan? Czy jakiegoś innowiercę-wybranka wpuszcza się do kręgu? Pewnie są takie informacje po książkach, ale teraz nie przypominam sobie...

(Pomijam kwestię tego, że pewnie rzadko zdarzają się takie sytuacje - jeśli partner wiccanina nie jest poganinem, to pewnie nie ma ochoty na takie ceremonie, a jeśli jest poganinem, to pewnie prędzej czy później dołącza do kowenu ;) a może się mylę? )

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 grudnia 2008, 21:12 
Nie wiedzialam ze Jagger mial wiccanski slub ale za to slyszalam ze Jim Morrison z The Doors mial takowy a jego zona byla wiedzma i wiccanka.

Odpowiadajac na pytanie Keiry: prawie kazdy rytual wiccanski moze byc odprawiony w sposob zamkniety - kiedy obecni sa tylko inicjowani wiccanie i w sposob otwarty - kiedy wsrod uczestnikow sa osoby nieinicjowane. Czesto udzielamy handfasting parom z ktorych tylko jedna osoba jest inicjowana. Zdaza sie tez ze nawet pary w ktorych obie osoby sa inicjowane optuja za otwartym rytualem slubu aby moc zaprosic na niego swoja rodzine.

W ostatnich latach zachodzi bardzo ciekawe zjawisko. Coraz czesciej zdaza sie, ze osoby, ktore choc nie sa inicjowane ale uwazaja sie za pogan, chca miec poganski slub. Poniewaz sami nie wiedza jak przeprowadzic taki rytual, zglaszaja sie do wiccan jako poganskich kaplanow z prosba o udzielenie slubu. Wyglada na to ze powoli wiccanie staja sie, czy chca czy nie chca, poganska warstwa kaplanska.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 11:55 
agni napisał(a):
Odpowiadajac na pytanie Keiry: prawie kazdy rytual wiccanski moze byc odprawiony w sposob zamkniety - kiedy obecni sa tylko inicjowani wiccanie i w sposob otwarty - kiedy wsrod uczestnikow sa osoby nieinicjowane.

Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Rytuał wiccański to rytuał wiccański, rytuał otwarty to rytuał niewiccański. W rytuale otwartym nie występują te elementy, które stanowią o wiccańskim rytuale, jest tylko formalne podobieństwo.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 15:38 
Enenna napisał(a):
Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Rytuał wiccański to rytuał wiccański, rytuał otwarty to rytuał niewiccański. W rytuale otwartym nie występują te elementy, które stanowią o wiccańskim rytuale, jest tylko formalne podobieństwo.

Ok, uzylam slowa wiccanski w sensie organizowany przez wiccan - ale chodzi mi o rytual otwarty w ktorym nie ma niektorych elementow uzywanych tylko w rytualch zamknietych.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 21:04 
Rozmowny

Tak czy siak dzięki za odpowiedź :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2009, 14:38 
Arcyrozmowny

Jedno biblijne
http://snaps.lumra.com/~Moses_Highway

drugie ... hmm, świąteczne?
http://snaps.lumra.com/~Merry_Christmas_Everyone!_

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]