Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 14:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Asatru i Wicca -Ogólne pytania i odpowiedzi
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 16:43 
Ulf napisał(a):
Mit jest opowiescia o otaczajacym ludzi swiecie, pomagajaca im ten swiat zrozumiec i dac odpowiedz na podstawowowe pytania ludzkiej egzystencji - dlatego tez uwazam ze mity mozna jednoczesnie traktowac zarowno doslownie jak i w przenosni.

A poniewaz poznalas juz asatryjska kosmogonie, bylbym wdzieczny gdybys Ty zaprezentowala nam teraz te wiccanska.
Bo rozumiem ze wiccanie tez maja swoje wlasne mity o powstaniu swiata.
Inaczej coz to bylaby za religia bez swojej wlasnej mitologii, prawda?

Nie odczuwam potrzeby opisywania świata w sposób symboliczny, kiedy mam do dyspozycji opis naukowy. Mnie to wystarczy. Przemawia do mnie teoria wielkiego wybuchu i teoria ewolucji. Koresponduje jak najbardziej z moja wizja zaświatów, bogów i duchowości. Chętnie słucham dawnych opowieści ale nie muszę nimi tłumaczyć sobie świata.

PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 10:46 
Ponieważ od mojej poprzedniej wypowiedzi minęło sporo czasu a ta tutaj jest kontynuacją dyskusji w wątku Cis czy Jesion, pozwole sobie na złamanie zasady i napisze drugi mój post bezposrednio po moim własnym postem.
Szerszen napisał(a):
Co do mieszania, to sam dobrze wiesz, że nawet mieszać trzeba umieć... bo po sutej uczcie miętowy opłatek w czekoladzie może być przyczyną zwrotu... (teraz ja dałem wtręt kulinarny).

W naszej praktyce nie mamy takiech efektów, więc widocznie mieszamy umiejetnie :D

Szerszen napisał(a):
Co do tematu Wicca i Asatru - raz, że jego relacje podniosła tu Agni, a dwa... nie tak dawno rozmawiałem w jednej grze on-line, ze znajomą z ameryki i tak jakoś zeszło na mitologie... potem na wierzenia, w końcu zapytała się czy jestem Heathen... wzdychając z ulgą po mojej twierdzącej odpowiedzi, że nie jestem kolejnym czczącym "Big Goddess". Nie jest to więc takie odosobnione zestawienie.
Odnoszę wrażenie, że przynajmniej w wypadku Stanów, może być iż te wyznania są w pewien sposób traktowane "przeciwstawnie" i to właśnie przez, z jednej strony "konkretny panteon", a z drugiej "pewną swobodę panteonową ale z dominującą Boginią" - taki jest przynajmniej obraz zewnętrzny, co sam widzisz i przyznajesz.

Niestety daje się to zauważyć, nad czym ubolewam, i z czym mieliśmy chyba do czynienia na naszym forum. Przy czym róznica w postawie jest taka, że przecietny wiccanin nie bedzie wzdychał na widok kolejnego asatryjczyka "ech, kolejny wyznawca Boga z młotem" ale odniesie się ze zrozumieniem do faktu, ze ktoś idzie inną sciezką. Co najwyżej bedzie się upierał, że też może zaprosic do swojego kregu bogów nordyckich, co zdaje się, wkurza niektórych czcicieli Asów. W druga stronę to nie działa z powodów leżących zarówno po stronie asatru (zamknięty panteon) jak i wicca (imiona PARY bogów objete tajemnicą).

Chciałbym także zdementować kolejny mit, że każdy kowen ma swoja własna parę bóstw. W obrębie jednej tradycji czcimy tę samą parę bóstw we wszystkich kowenach.
Kolejnym mitem jest twierdzenie, ze wiccanie biorą sobie dowolną boginie i dowolnego boga jako reprezentantów Bogini i Boga. Być może niektórzy tak pojmują obecność innych bogów w kregu wiccańskim. Ja tak tego nie widzę. Dla mnie to konkretny Bóg czy Bogini, zaproszona z dobrodziejstwem inwentarza. Bo w istocie najcenniejsze w Jej/Jego obecności w rytuale są te aspekty, które zawarte sa w oryginalnej (o ile taka istnieje) opowieści o nim/niej. W oryginalnym micie.

Wynika to z różnego widzenia swojej religii, przez ich wyznawców. Asatryjczyk, a właściwie szerzej, rekonstrukcjonista ograniczając się do konkretnego panteonu i to często z konkretnego okresu historycznego, będzie raczej szukał granic swojej religii względem innych. Wiccanin natomiast takim ograniczeniom nie podlega, bo dla niego liczy się przede wszystkim równowaga pierwiastka męskiego i żeńskiego jako ogólenych zasad manifestacji świata, zatem poszczególne panteony jak równiez PARA bóstw wiccańskich, przede wszystkim wyrażają te ogólna zasadę.

Sprawą wtórną i niejednoznaczną jest to, czy zasadę żeńska nazwiemy Wielką Boginia a męska Bogiem, czy tez uznamy, ze zasada ta manifestuje się wszędzie, a na poziomie sacrum, przez fakt istnienia bogiń i bogów w różnych panteonach, w germańskim również ;)

Zatem podsumowując, każdy bóg i każda bogini wyraża zasadę odpowiednio męską lub żeńską. Podobnie zresztą jak każda kobieta i każdy mężczyzna. Tak też, moim zdaniem, należy rozumieć zasadę, ze każda bogini to jedna bogini a każdy bóg to jeden bóg. Kiedy mówimy mężczyzna bądź kobieta, tez posługujemy sie pewna ideą zbiorowości, co nie przeszkadza nam widzieć także poszczególnych elementów tej całości, jako odrębnych bytów.

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 18:40 
Arcyrozmowny

rawimir napisał(a):

Przy czym róznica w postawie jest taka, że przecietny wiccanin nie bedzie wzdychał na widok kolejnego asatryjczyka "ech, kolejny wyznawca Boga z młotem" ale odniesie się ze zrozumieniem do faktu, ze ktoś idzie inną sciezką. .

Przykro mi Rawimirze ale w moim odczuciu jest inaczej, co zresztą świetnie widać na tym forum.

Havamal

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 19:35 
Fenrir napisał(a):
rawimir napisał(a):

Przy czym róznica w postawie jest taka, że przecietny wiccanin nie bedzie wzdychał na widok kolejnego asatryjczyka "ech, kolejny wyznawca Boga z młotem" ale odniesie się ze zrozumieniem do faktu, ze ktoś idzie inną sciezką. .

Przykro mi Rawimirze ale w moim odczuciu jest inaczej, co zresztą świetnie widać na tym forum.

O odczuciach trudno dyskutować.
Nie bardzo też rozumiem, co mianowicie widać na forum?

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 19:42 
Arcyrozmowny

Widać jak na dłoni że przeciętny wiccanin wzdycha i myśli sobie " ehh, kolejny wyznawca Boga z młotem"

Ps.nie zamierzam wdawać się w dyskusję o odczuciach, pisząc :" w moim odczuciu" podkreślam ten fakt. Co innego gdybym sobie coś założył i pisał o tym jak o akcie dokonanym, wówczas możemy podyskutować.

Havamal

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 20:22 
Fenrir napisał(a):
Ps.nie zamierzam wdawać się w dyskusję o odczuciach, pisząc :" w moim odczuciu" podkreślam ten fakt. Co innego gdybym sobie coś założył i pisał o tym jak o akcie dokonanym, wówczas możemy podyskutować.

Jako, ze o odczuciach zgodziliśmy się nie dyskutować, więc skupmy się na tym co widać? Przyznam, że nie wiem o czym mówisz? Poproszę o przykłady tego, co widzisz.

Jeśli uważasz, że sam fakt dyskusji, fakt zadawania pytań stanowi wg Ciebie widoczny znak wzdychania ze zniecierpliwieniem "przeciętnego wiccanina" na widok kolejnego wyznawcy "Boga z młotem", to myślę, że spokojnie możemy zamknąć to forum. Jeśli natomiast uważasz, że każdy może pytać, przedstawicieli dowolnej ścieżki o różne sprawy związane z daną ścieżką, to forum może trwać. Zatem, jeśli wiccanin pyta asatryjczyka, to nie jest to przejaw zniecierpliwionego wzdychania. Tak samo, jak nie uważam wypytywania wiccan za przejaw zniecierpliwienia asatryjczyka faktem pojawienia się wiccanina.
Więc o co chodzi?

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 23:30 
Szpieg jezuitów

Szerszeniu, Eydis - zauwazyliscie, zebysmy wzdychali na Wasz widok? No, ja moze na widok Eydis troche tak, ale to po prostu ladna dziolcha jest... ;)

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 23:31 
Arcyrozmowny

Chodzi o to że niektórzy zadają zbyt wiele pytań, mając w głowie gotowe i jedynie słuszne odpowiedzi

W przeciwieństwie do większości moich braci i sióstr w wierze, nie zamierzam się angażować w tego typu dyskusje. Dyskusje w wyniku których wiele dobrze rokujących użytkowników, zaprzestaje udzielać się na forum. Potrzebujesz przykładów. Wystarczy że przejrzysz wątki forum gdzie dyskutuje się o starej wierze - ścieżce asów. Jeżeli chcesz odpowiedzi, to sam ich poszukaj, zacznij od postu w tym dziale , zamieszczonego przez BerrBerr a dotyczącego ogłoszenia Vikinga.

Havamal

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 23:37 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Dyskusje w wyniku których wiele dobrze rokujących użytkowników, zaprzestaje udzielać się na forum.

Przepraszam, jakich uzytkownikow? Czy mowimy o tych samych, ktorzy wysylali obrazliwe PW, obrazali publicznie ludzi, a teraz, nie przebierajac w srodkach, kloca sie miedzy soba na innych portalach?

Cytuj:
Jeżeli chcesz odpowiedzi, to sam ich poszukaj, zacznij od postu w tym dziale , zamieszczonego przez BerrBerr a dotyczącego ogłoszenia Vikinga.

Co nie tak z tymi odpowiedziami? Prosze o posty wiccan.

Mam juz szczerze dosc rzucania bezpodstawnych oskarzen na wiccan czy moderacje forum. Prosze o konkretne przyklady obrazliwych postow wiccan, szczegolnie tych, ktore pozostaly bez interwencji moderatorow. W przeciwnym razie zakonczmy te dyskusje.

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 23:45 
Arcyrozmowny

Nic mi nie wiadomo o obraźliwych PW, czy obrażaniu kogokolwiek na forum. Mam na myśli Ulfa i Vikinga, ludzi którzy swą obecnością akcentowali wpływ Asatryjski na forum, a których z jakiegoś powodu nie ma. Poza tym to czemu nie udziela się Gythia's Hildr czy Alburna ? Jakaż to epidemia dopada większość asatryjskich użytkowników iż przestają udzielać się na forum ?

Havamal

PostNapisane: środa, 17 lutego 2010, 23:47 
Szpieg jezuitów

Ja tez mowie o Ulfie. Viking odszedl prawdopodbnie solidaryzujac sie z Ulfem, co moge zrozumiec. Tak wiec pora chyba zakonczyc te dyskusje.

A Albruna zdaje sie udziela, kiedy chce. Nic mi nie wiadomo, aby byl jakis konkretny powod jej ostatniej nieobecnosci, poza tym, ze nie ma przymusu regularnego udzielania sie.

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 00:01 
Arcyrozmowny

No proszę , nie wiedziałem że Ulf tak sterroryzował to forum pod moją nieobecność. Sprawa obraźliwych Pw nie jest mi niestety znana, owszem dostałem kilka pw od Ulfa, lecz żadna nie była obraźliwa. Z tego co rozumiem Ulf i Viking odeszli z forum. Cóż szkoda. Ja pozostanę by czasami jeszcze zabrać głos w kwestiach, w których mogę okazać się pomocny.

Havamal

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 00:06 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
No proszę , nie wiedziałem że Ulf tak sterroryzował to forum pod moją nieobecność.

Tak, ja bym to w sumie tak nazwal.

Cytuj:
Sprawa obraźliwych Pw nie jest mi niestety znana

Bo to PW.

Cytuj:
Z tego co rozumiem Ulf i Viking odeszli z forum.

Tak.

Cytuj:
Ja pozostanę by czasami jeszcze zabrać głos w kwestiach, w których mogę okazać się pomocny.

Ciesze sie :) Mam nadzieje, ze nie raz bedziesz pomocny.

Na przyszlosc nie podchodz do tego jak do wojny sciezek. To byl konflikt pomiedzy paroma osobami a moderacja oraz paroma osobami prywatnie. Ja cenie sobie asatru i rekonstrukcjonizm germanski, ale z paroma osobami sie nie dogaduje. Tak calkiem prywatnie (no i moderatorsko).

Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 00:42 
Fenrir napisał(a):
Poza tym to czemu nie udziela się Gythia's Hildr czy Alburna ? Jakaż to epidemia dopada większość asatryjskich użytkowników iż przestają udzielać się na forum ?

Drogi Fenrir. Jestem wiccanka a Albruna jest moja dobra kolezanka. Rozumiemy sie swietnie. A malo na forum zaglada bo po prostu nie ma na to czasu. Z tego co wiem i o ile wolno mi mowic w jej imieniu.

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 03:13 
Fenrir napisał(a):
Chodzi o to że niektórzy zadają zbyt wiele pytań, mając w głowie gotowe i jedynie słuszne odpowiedzi

W przeciwieństwie do większości moich braci i sióstr w wierze, nie zamierzam się angażować w tego typu dyskusje. Dyskusje w wyniku których wiele dobrze rokujących użytkowników, zaprzestaje udzielać się na forum. Potrzebujesz przykładów. Wystarczy że przejrzysz wątki forum gdzie dyskutuje się o starej wierze - ścieżce asów. Jeżeli chcesz odpowiedzi, to sam ich poszukaj, zacznij od postu w tym dziale , zamieszczonego przez BerrBerr a dotyczącego ogłoszenia Vikinga.

No właśnie przeglądam i widzę coś całkiem innego. Np. ten watek. Mniej więcej 2/3 zajmują ODPOWIEDZI wiccan, na pytania o wicca, zadawane przez Ulfa i Isleen. No ale widocznie każdy widzi, co chce zobaczyć. Więc wygląda mi to trochę na sytuację, kiedy przychodzisz z określoną tezą. Nie zadajesz sobie trudu analizy i wygłaszasz pogląd mający mało wspólnego z rzeczywistością. Co chcesz udowodnić?

Co do postu BerrBeara, to nie interesują mnie asatryjsko-asatryjskie rozgrywki, bo tego one chyba dotyczą. Zdaje się, że to właśnie Viking na linkowanym portalu negatywnie wypowiadał się o innej grupie asatru. Gdyby zrobił to na tym forum, prawdopodobnie zostałby pouczony, że negatywne wypowiedzi pod adresem innych, bez podania uzasadnienia, nie są dobrze widziane.

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 10:38 
Arcyrozmowny

Nie chciałbym aby to co teraz napiszę stało się pożywką od kontynuację sporu wiccan z asatryjczykami, lecz nie mogę się z Tobą zgodzić. Pytań zadawanych przez obie strony jest mniej więcej po równo, są one tylko inaczej rozłożone. Na początku pojawia się sporo pytań do Wiccan, po czym udzielają oni ciekawych, wyczerpujących odpowiedzi.
Dalej padają pytania do Asatryjczyków, odpowiedzi ich nie są już tak wyczerpujące i stają się żyznym polem do dyskusji. W dyskusji tej dochodzimy do sedna sporu.
Asatru jako religia jawna i otwarta łączy pod swymi skrzydłami wyznawców o różnych światopoglądach ( czytaj różnych interpretacjach mitów) przez co brak jest określonego światopoglądu, a i każdy kto ma tylko ochotę może sobie po tym poletku motyczką grzebać, gdyż bruzdy ziemi stoją przed nim otworem. Trudno takie poletko zagospodarować, a tym bardziej wygrać konkurs na najpiękniejszy ogródek. Wicca zś to religia pełna tajemnic, owiana całunem mroku przed niewtajemniczonymi. Dlatego też trudno o niej dyskutować a już tym bardziej polemizować. Gdy Agni pisze o jej micie stworzenia ( w domyśle zapewne chodzi o wiccański) , to nikt z Asatryjczyków, nie znając go , nie ma szans zadać jakiegoś konstruktywnego pytania.
Wszystko to stwarza pozory normalnej , równoprawnej dyskusji, ale takie nie jest, gdyż jedna ze stron jest wyraźnie ograniczona, zaś druga ma szerokie pole do polemiki. To chcę udowodnić.

Havamal

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 12:35 
Taka jest specyfika mojej religii. Ale też, w zakresie tego, co mogę mówić, często podkreślałam, że jest to mój pogląd. W sumie tego też oczekiwałem od drugiej strony. Jeśli pada pytanie, o to gdzie Asatryjczyk nosi bogów, nic nie stoi na przeszkodzie powiedzieć, ze wg wygłaszającego pogląd, bogów ma się w sobie, a wg innego wygłaszającego odmienny pogląd, bogowie są jak starsi bracia i raczej się z nimi spotyka i oddaje im cześć. Pewnie można mieć też inny pomysł. Więc nic naprawdę nie stoi na przeszkodzie żeby to powiedzieć i zaznaczyć, ze to pogląd mówiącego. Wówczas po prostu bym wiedział, że można to interpretować różnie. Natomiast, kiedy mówi się, że Asatru ma ścisłe zasady, których trzeba przestrzegać, żeby być asatryjczykiem, że jest religią z tradycją (sic!) 40 tys. lat dając do zrozumienia, że w związku z tym każda inna religia, a w szczególności wykrystalizowana całkiem niedawno, bo w połowie XX w, wicca, a potem okazuje się, że różni asatryjczycy mają różne zdanie, to siłą rzeczy nabiera się dystansu do osób wygłaszających takie poglądy i na dodatek wyłapuje wszelkie sprzeczności. Co więcej, mimo tych różnic, gotowi sa zaprzeczyć komuś, kto ma podobne zadanie, tylko dlatego, że nie jest asatryjczykiem. Akurat mnie to dotknęło w jednej z dyskusji. Tego nie rozumiem, i aby sobie jakoś racjonalnie wyjaśnić takie zachowanie, muszę przyjąć, że jednak nie chodzi o dyskusję, tylko o ustawienie sobie "przeciwnika".

Bynajmniej nie chodzi tu o asatru jako religię. Wypowiedzi Albruny, czy Szerszenia w najmniejszym stopniu nie wzbudzają kontrowersji, mimo, że oczywiście, mogę mieć odmienne zdanie. Chodzi o zachowanie konkretnych osób, tu, a także w innych miejscach sieci. A to, że właśnie te osoby mają problem z wicca, to już nie moja sprawa. Ja mam problem nie z asatru, ale z paroma osobami, których zachowania nie akceptuję, bo uważam je, używając ich języka, za niehonorowe i wynikające z wąskiego horyzontu myślowego dzielącego świat na swój i wróg. I nie akceptuję ich jako człowiek, a nie jako wiccanin.

A co do mitu stworzenia podanego przez Agni, można odnieść się do tego co ona powiedziała. W wicca nie ma czegoś takiego jak mit stworzenia, albo inaczej. Jest wiele mitów. Więc zawsze można odnieść się do tego, co dany dyskutant głosi. Jak dla mnie, pouczające jest zastanowić się, dlaczego ktoś tak uważa. Jakie argumenty za tym przemawiają, a nie zastanawiać się, czy wszyscy tak myślą, a jeśli tak, to czy dosłownie, czy może symbolicznie.

Więc jak mniemam, różnica między nami polega na tym, że mnie intersuje, co dany człowiek sądzi na zadany temat i ew. w jakiej religii swoje poglady umiejscawia, a Ciebie interesuje, co sądzi dana religia na jakiś temat. A co jeśli nic nie sadzi a jej wyznawcy mają po prostu swoje opinie?

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 13:01 
Fenrir napisał(a):
Gdy Agni pisze o jej micie stworzenia ( w domyśle zapewne chodzi o wiccański) , to nikt z Asatryjczyków, nie znając go , nie ma szans zadać jakiegoś konstruktywnego pytania. Wszystko to stwarza pozory normalnej , równoprawnej dyskusji, ale takie nie jest, gdyż jedna ze stron jest wyraźnie ograniczona, zaś druga ma szerokie pole do polemiki. To chcę udowodnić.

Alez Fernir, przeciez ja po to opislam dokladnie swoj mit stworzenia zeby wszyscy mogli go poznac, zadac pytania i podyskutowac. Zarowno inni wiccanie, druidzi, szamaniacy, astaryjczycy czy osoby z innych siciezek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]