Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest środa, 29 lipca 2026, 06:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2009, 00:09 
Warto by otworzyć jakiś nowy temat bo ten chyba stanął w miejscu;)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2009, 02:14 
Odyniści się znaleźli, więc temat się zrealizował.

Forum służy dyskusji. W każdym temacie dotyczącym poszczególnych ścieżek możne się wypowiadać każdy.

Myślę, że ten wątek zamknę, bo nie ma sensu kontynuować dyskusji, w której emocje zabrnęły tak daleko, że wypowiedzi oponentów nie są czytane. Polemizuje się natomiast z własną wizja drugiej strony.

Po raz kolejny proszę o sprawdzanie ortografii, bo brak staranności świadczy o braku szacunku dla czytelnika. Nie przyjmuje do wiadomości argumentów o dysleksji, dysortografii i innych dys... Istnieją słowniki w edytorach tekstów. Wystarczy poświęcić trochę czasu a rażące błędy zostaną wyeliminowane.

Ostatnie posty Fenrira usuwam, bo łamią zasadę, że nie należy pisać wielu postów jeden po drugim, raz nie wnoszą niczego merytorycznego a ironią powodują niepotrzebny wzrost agresji. Wskazują także na niezrozumienie intencji dyskutantów.

Teraz zamykam ten wątek. Poziom dyskusji obniżył się do żenującego poziomu. Osoby chcące się jeszcze wypowiedzieć w tym wątku, mogą to uczynić za moim pośrednictwem. Ostrzegam jednak, że wypowiedzi będę moderował.

Zalecam, aby wiccanie nie wypowiadali się na temat asatru a asatryjczycy na temat wicca.

Radmin

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2009, 20:55 
Na prośbe Dusza zamieszczam uzupełnienie jego wcześniejszego posta:

P.S.
Doszły mnie sluchy że gorzką ironię w powyższym poście ukryłem na tyle głęboko, że stała się nieczytelna.
Prawdopodobnie mea własna culpa, w każdym pozwolę sobie dokonać na wszelki wypadek brutalnej dekonstrukcji własnego posta co by było jasne co autor miał na myśli:
Powyższy akapit NIE jest przedstawieniem moich poglądów na wikka i rodzimowierstwo germańskie tylko dość dokładną odwrotnością tychże; próbą gorzkiego zpointowania nasycenia toczącej się tu dyskusji błędnymi stereotypami zrodzonymi z niezrozumienia drugiej strony. Co zresztą zauważyłem nie jako jedyny i nie jako pierwszy.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany kontynuowaniem dyskusji w, mam nadzieję, bardziej konstruktywnej atmosferze to temat próbuję kontynuować tutaj:
http://forum.paganfederation.pl/viewtopic.php?t=1069

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 09:54 
Na prośbę Ulfa, zamieszczam jego oświadczenie kończące dyskusję w tym wątku.
Radmin

Widze ze nasz Radmin podjal wlasciwa decyzje, zamykajac watek, bo dyskusja tutaj toczona juz dawno zdryfowala w kierunku co najmniej niezamierzonym.
Podsumowana zostala juz tez przez kilka osob, i watek jest w zasadzie zamkniety wiec nie bede naduzywal waszej ( i radminskiej) cierpliwosci – dlatego moze tylko pare slow wyjasnienia.

Rzeczywiscie, w ferworze walki – bo tak zacieta dyskusje i to nie tylko na argumenty – mozna w ten sposob spokojnie okreslic, wielu dyskutantow dalo sie poniesc, nie zawsze pozytywnym emocjom. Sam tez nie jestem bez winy.
Dlatego chcialbym przeprosic wszystkie zainteresowane osoby, i oczywiscie przede wszystkim moja glowna oponentke, za to ze mogly odniesc wrazanie, jakobym chcial kogokolwiek w jakibadz sposob skrzywdzic. Nigdy nie bylo to moim zamiarem.
Na swoja obrone moge jedynie powiedziec ze gdyby jednak ktos naprawde zastanowil sie przez chwile, i porownalby – to co pisalem o tzw „pojedynku“, z tym co pisalem wczesniej, w tym rowniez o sobie, zauwazylby od razu, tak jak zrobil to Grey ze cos tu do siebie nie pasuje...
Cale to „wyzwanie“ nie bylo niczym innym,przyznaje, jak proba zastraszenia i „zmiekczenia“ drugiej strony, czyli nazwijmy to nonwerbalnym srodkiem ekspresji i moze niezbyt czystym zagraniem, ale cala nasza rozmowa nie byla az tak bardzo „politycznie poprawna“ jak mozna by tego wymagac od dwojga, jakby nie bylo, doroslych ludzi wypowiadajacych sie publicznie. Jak juz ktorys z przedmowcow wspominal, medium ktorym sie poslugujemy jest dalekie od doskonalosci i nie dosc ze wystepuja w nim przeklamania przekazu, to jeszcze brakuje tez tak normalnej rzeczy jaka jest wizualizacja drugiej osoby. Ucieka nam tu mowa ciala, gesty, wyraz twarzy czy spojrzenie – ktore czasami potrafia powiedziec wiecej niz 10 zdan...
Niestety ,co przyznaje niechetnie Very Happy moje wstepne rozpoznanie bojem ( by uzyc porownania wojskowego) okazalo sie fiaskiem, gdyz czarownice, sa jak widac trudnym orzechem do zgryzienia Razz i poniesione przeze mnie straty byly wieksze od spodziewanych korzysci Very Happy

Takze konczac ten temat chcialbym powiedziec ze ciesze sie ze taka dyskusja wogole zaistniala gdyz napewno zmusila ona nie jedna osobe ( w tym mnie) do glebszych przemyslen, z drugiej strony ubolewam nad tym ze pod koniec prowadzona byla nie zawsze czysto i nie zawsze w duchu wzajemnej tolerancji ktora NAS pogan powinna cechowac.

Pozdrawiam serdecznie WSZYSTKICH bez wyjatku ( nawet frakcje „anty-psią“, ktora nie zawahala sie uzyc tych milych zwierzat do wieszania ich na mnie Razz )

Ulf

PS
Musze przyznac ze propozycja Dusza dotyczaca walki w kisielu ma cos w sobie Wink sadze jednak ze w stroju bikini wygladalbym zapewne dosc osobliwie. (kto nie wierzy zapraszam do nieco zaniedbanego watku "fotograficznego")

Nie umrze nigdy...
-----------------
76:Havamal

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]