Lucky napisał(a):
Ostatnio zainteresował mnie temat ołtarzy. Jest sporo materiałów na ten temat, jednak co Wiccanin to inna opinia. Są jakieś stałe elementy, cechy charakterystyczne dla poszczególnych tradycji, etc...?
igorusis napisał(a):
W sumie moj blad bo moglem zaznaczyc, ze interesuje mnie podejscie w czarostwie.
Jak interesuje Cie podejscie w ,,czarostwie" co ja interpretuje jako uprawianie magii,to juz Ci pisze.Oltarz
zawsze powinien byc umiejscowiony po stronie wschodniej,tak mowi tradycja,nie wiccanska tylko ogolnie tradycja okultyzmu zachodnioeuropejskiego.Nie musisz stawiac na nim zadnych posazkow ani nic w tym stylu,bo to akuratnie nie wiem skad sie wzielo.Bo w momencie odprawiania rytualu co jest wazniejsze,do kogo sie bezposrednio zwracasz czy figurki?
Odnosnie instrumentarium,kazdy instrument powinien byc przyporzadkowany jednemu z zywiolow i jednej stonie swiata:
-w kierunku polnocnym(zywiol ziemi)-pentagram lub sol
-w kierunku poludniowym(zywiol ognia)-miecz lub kadzidla(ja osobiscie preferuje kadzidla)
-w kierunku wschodnim(zywiol powietrza)-pioro lub sztylet
-w kierunku zachodnim(zywiol wody)-kielich.
Tak wyglada podstawowa struktura oltarza,ja osobiscie na swoim oltarzu mam jeszcze cauldron-bardzo pomocny instrument,i dzwonki tybetanskie-ktorych uzywam przy poczatku i koncu ceremonii,przy przywolywaniu i odwolywaniu.Reszta to juz Twoja osobista kwestia.
Tak wogole jesli jestes bardziej zainteresowany obrzedami magicznymi,i Magia Rytualna,to wejdz sobie na ta strone
http://www.esotericarchives.com tam znajdziesz wszystko co Ci potrzeba.A odnosnie wiccan,to pamietaj ze jest to system ktory bazuje na Magii europejskiej,wiele rytualow zostalo przejetych z tradycji europejskiej,nie wiem tylko dlaczego sa one opatrzone teraz etykietka wiccanskie.
Tak przy okazji czy moze mi to ktos wytlumaczyc.
Tak na koniec dobra rada,jesli pytasz o takie rzeczy jak oltarze usytuowanie etc.a jest to podstawa zawsze siegaj do zrodla przyjacielu,dla mnie tymi zrodlami sa Klucze Salomona,pisma Corneliusa Agryppy,Eliphasa Leviego,Barreta.Wtedy unikniesz balaganu i ,,ten powiedzial tak a ten tak,wiec kto ma racje"

W linku co Ci podalem masz wiele,chociaz nie wszystko,aczkolwiek sa to materialy zrodlowe.