Panowie, wybaczcie tę nutkę sarkazmu z mojej strony (odwołując się do kontekstu, nazwijmy to Chimek-senna), ale tak narzekacie że nic innego nie przyszło mi do głowy jak to...
Zwrócić się do Rúnatýra (taki sprytny jestem, że znalazłem w internetach kolejne imię), co by zrobił z tyłka jesień średniowiecza tym wszystkim runicznym magom. ;> O ile dobrze pamiętam, to Mr. Hilmarsson (dla niezorientowanych - szef Asatru na Islandii

) wyprosił rozpierduchę w dwóch rządach - brytyjskim i holenderskim (rozpierducha stała się potem faktem). Jako bonus od wku***ionego Jednookiego dostaliśmy też sporo dymu z Eyjafjallajokull (chyba nigdy nie nauczę się pisowni...) co spowodowało spory paraliż w ruchu lotniczym, a zatem i potworne finansowe straty. ;> Więc kto wie, ile by poszło ezoświatka podczas tej, excuse le mot, odynicznej lewatywy. ;>
...Dobra, już się zamykam.

---
A żeby nie było, że ciągle się zgrywam, to jedna rzecz. Jak to jest w końcu z seidr, galdr, etc. Bo sprzecznych informacji jest mnóstwo. Zatem zadaję teraz pytania, takie na poły retoryczne, bo kiedyś zgłupieję:
Seidr to ogół praktyk magiczno-szamańskich, tak?
Przyporządkowany raczej kobietom, tak?
Galdr to element seidr (z racji zaśpiewu? Czy jest inne znaczenie tego słowa, np. w kwestii mowy?), ale z kolei jest przyporządkowany mężczyznom, tak? (musi być jakieś lingwistyczne wytłumaczenie tego (Ulf, ratuj?;)), bo inaczej mamy paradoks - no, chyba że bierzemy pod uwagę panów od seidr, a przy okazji ergi)
Odwoływanie się do magii runicznej w kwestii rycia inskrypcji, zaklinania, etc. jest przyporządkowane mężczyznom, tak?
"Wróżenie" z run w przypadku mężczyzn jest ergi, tak? (casus Odyna z Lokasenny)
Pytam też przy okazji tego, że mam w pamięci taką sytuację dworowania sobie z kwestii wróżebnej&runicznej przy okazji mężczyzn wykonujących ten "zawód"... Zadowolę się nawet choćby jedną pozycją bibliograficzną.

[rada wujka ujka, jeśli wpisze się na forum w poście "to" oraz ":" obok siebie, wyskakuje błąd 406 i niemożliwe jest wysłanie posta. A ja już miałem nadzieję, że mój niecny plan jest blokowany przez jakieś ezoteryczne zakony ;<]