Tin napisał(a):
Czy mógłbyś spróbować te zdania przeredagować jakoś prościej, bo nie zrozumiałam przesłania.
OK - objaśniam... Zaproponowałem wcześniej temat prelekcji "Alternatywna rzeczywistość słowiańskiego średniowiecza z elementami fantasy w literaturze, filmie i grach", na której mowa byłaby o
niewykorzystanych możliwości political-fiction słowiańskiego średniowiecza z elementami fantasy dla wykreowania scenariusza we współczesnych mediach. Prelekcja byłaby więc o tym co niejako mogłoby zostać wykorzystane przy okazji wskazanego przez Amvaradel konkursu.. Innymi słowy - udział w prelekcji owszem, czemu nie. Udział mój w konkursie na esej - już może raczej nie koniecznie.
Cytuj:
Konkurs ogłoszony przez Falkon jest innej treści niż organizowane przez "Gniazdo" "Odrodzone mity Prasłowian" - przede wszystkim tematyka jest szersza, bo nie ogranicza się do słowiańszczyny, i forma dowolniejsza, wręcz ze wskazaniem na nurt fantasy - czego środowisko rodzimowiercze raczej by nie doceniło.
Nie takiej znów innej... Skoro jest (o ile znów jest) szersza, to zawiera w sobie (omawiany wcześniej) zakres węższy...
Inna sprawa, że mnie osobiście bardziej zależałoby na przybliżeniu słowiańskich wierzeń szerszemu gronu odbiorców, niż jej (na swój sposób ograniczone) wykorzystanie w jakimś konkursie, w celu np. wygrania darmowych wejściówek. Co do samej końcówki to również się z tym raczej trudno zgodzić - sądzę, że dobre fantasy, należycie przedstawiające rodzimą mitologię, zostałoby należycie docenione przez zdecydowaną większość rodzimowierców.
========================
Amvaradel napisał(a):
Rork, mając do dyspozycji trochę ponad pół godziny, nie da się nie spłycić.
Wg zgłoszenia możesz mieć nawet 1h i 50 min. a nawet więcej, ale zapewne na takiej imprezie i to nie wystarczyłoby by przedstawić (nie przynudzając przy tym) całe pogaństwo.
Cytuj:
Więc spłycę, ale chciałabym, by prelekcja miała wartość merytoryczną i słuchacze co nieco się także dowiedzieli. Zakładam, że wśród słuchających będą osoby zarówno zupełnie zielone, jak i takie, które mają już jakąś podstawową wiedzę. Zastanawiam się nad zgłoszeniem jednego z dwóch tematów:
Współcześni wyznawcy dawnych bogów - poganie w Polsce lub
Jestem poganką. Poganie we współczesnej Polsce.
Moim zdaniem pierwszy temat brzmi zdecydowanie lepiej (pominąłbym tylko to co po myślniku, by za dużo na raz nie zdradzać) i jakby co mogę przy nim służyć pomocą (niezależnie od zgłoszonej już przeze mnie innej, wspomnianej wyżej, prelekcji). Nie o to mi jednak chodziło... Zastanawia mnie jak w ramach Falkonu, imprezy o tematyce jakby nie było SF i Fantasy, zamierzasz przedstawić zagadnienia czysto pochodzące z socjologii?