Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 30 kwietnia 2026, 02:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: W Zamościu znów zetną głowę "czarownicy"
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2009, 10:52 
Kapłanka Hathor

Ponad 300 lat temu w Zamościu cztery kobiety oskarżono o czary. "Czarownice" stanęły przed sądem. Jednej z nich ścięto głowę. Rekonstrukcję tych wydarzeń będzie można zobaczyć wieczorem na zamojskim Rynku Wielkim. Inscenizacja ma nie tylko przypomnieć historię miasta, ale i poprawić atrakcyjność turystyczną Zamościa.
więcej tutaj

Mam mieszane uczucia wobec takiego sposobu "zwiększania atrakcyjności turystycznej". Z jednej strony to niewątpliwie część historii, ale z drugiej przypomina żerowanie na cudzym nieszczęściu - wprawdzie odległym w czasie, ale przecież realnym.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 12:33 
Zwykły Uoś

Daj, spokój, ludzie zawsze chcieli tego samego. Chleba i igrzysk. Nic się nie zmieniło i raczej się nie zmieni. Ja bym na taką inscenizację chętnie poszedł, bo niby czemu nie? Nie widzę w tym żerowania na cudzym nieszczęściu, zwłaszcza, że sprawa miała miejsce 300 lat temu :roll:

Po za tym czemu piszesz "czarownica", może laska faktycznie była uczciwą czarownicą?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 19:38 
Arcyrozmowny

Miałam inne odczucia po tym, co napisała Amvaradel, a inne, po przeczytaniu opisu wydarzenia w artykule. Myślałam, że to ma być tylko inscenizacja, ale po połączeniu z całym festynem i koncertem też mam mieszane uczucia.

Próbuję sobie wyobrazić festyn gdzieś w Alabamie, mający przypomnieć, dajmy na to, zachłostanie czarnego niewolnika na śmierć... Jakieś to trochę nie tego... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 02:24 
Kapłanka Hathor

Właśnie, nie razi mnie samo przedstawienie, ale robienie z tego - jakby nie patrzeć tragicznego wydarzenia - taniej rozrywki. Fakt, czy stracona kobieta rzeczywiście była czarownicą czy nie, nie ma tu znaczenia. Dla mnie równie dobrze można by robić "atrakcję turystyczną" z rozstrzelania jakiegoś Polaka przez nazistów... kto wie, może za 200 lat to będzie uchodziło za rozrywkę?

Jednak poczytałam trochę o tej zamojskiej czarownicy i sądzę, że sympatia autorów spektaklu jest raczej po jej stronie, mimo takiego niefortunnego połączenia z festynem. Jak się okazuje, była to rzeczywiście nieprzeciętna kobieta: [url=http://www.zamosconline.pl/text.php?id=677&rodz=opoz]Legenda o nieszczęsnej Katarzynie
[/url]
Myślę, że organizatorom zabrakło trochę wyczucia. Raczej też nie zdają sobie sprawy, że są osoby, które współcześnie uważają się za czarownice...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 09:55 
Manaderator

Amvaradel napisał(a):
Dla mnie równie dobrze można by robić "atrakcję turystyczną" z rozstrzelania jakiegoś Polaka przez nazistów... kto wie, może za 200 lat to będzie uchodziło za rozrywkę?

Amvaradel, to się nazywa odtwórstwo historyczne i są takie wydarzenia, i sa one atrakcją turystyczną. Jak się Goss pojawi na forum to się wiecej może wypowiedziec, bo ona wlasnie w odtwórstwie z II WW siedzi :wink:

co do czarownicy - to odtwórstwo, po prosrtu. a że połączone z festynem - każdy tego typu event bedzie łączony ze sprzedarzą baloników i koncertem disco polo - zobacz co się dzieje chociażby co roku na Grunwaldzie... Taka nasza przaśna rzeczywistośc.

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 10:40 
Zwykły Uoś

Ano właśnie. Lata temu na turnieju w Gniewie zdarzyło mi się odgrywać wieszanego przez krzyżaków mnicha. Ludziom się podobało i jakoś nikt nie krzyczał, że to okrucieństwo i bluźnierstwo. czilałt. :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 20:56 
Kapłanka Hathor

Jestem za odtwórstwem historycznym. Super, że jest coś takiego. Tylko bez zapominania, że procesy czarownic to ciemna strona europejskiej historii i można je porównać z ludobójstwem holokaustu. Bitwa pod Grunwaldem to zdecydowanie przyjemniejszy temat.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 22:19 
Arcyrozmowny

heh, i dlatego właśnie warto, warto odtwarzać historię, żeby pamiętać, wszystko zależy od kontekstu.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 10:53 
Arcyrozmowny

Od lat robiliśmy przebierane zabawy sylwestrowe z motywem przewodnim. Kolega marzy o zorganizowaniu takiej z habitami na gołe ciało, leżeniu krzyżem i wręcz drży na myśl o clou - biczowaniu :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 11:24 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
Od lat robiliśmy przebierane zabawy sylwestrowe z motywem przewodnim. Kolega marzy o zorganizowaniu takiej z habitami na gołe ciało, leżeniu krzyżem i wręcz drży na myśl o clou - biczowaniu

Taki pochód biczowników to byłoby coś http://pl.wikipedia.org/wiki/Flagelanci :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 11:27 
Zwykły Uoś

Amvaradel napisał(a):
Bitwa pod Grunwaldem to zdecydowanie przyjemniejszy temat.

łał, to się nazywa daleko posunięty relatywizm. Gratuluje świat musi być dla Ciebie prostszy. I pewnie to jeszcze Polacy mieli rację w tej wojnie? :)

Palenie czarownic to niewątpliwie niemiłe wydarzenie w historii ale do holokaustu mu daleko. Myślę, że konflikt miedzy Zakonem Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie a Królestwem Polskim pochłonęło o wiele więcej ofiar niż spłonęło przez wszystkie lata działania inkwizycji i łowców czarownic. Szczęśliwie chrześcijanie palili głównie siebie nawzajem. Luz, to część historii i to dość dawnej :roll:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 11:45 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
łał, to się nazywa daleko posunięty relatywizm. Gratuluje świat musi być dla Ciebie prostszy. I pewnie to jeszcze Polacy mieli rację w tej wojnie?

To nie relatywizm, tylko rozróżnienie sytuacji, gdy obie strony konfliktu są uzbrojone i chcą ze sobą walczyć, a sytuacją, gdy ofiarą padają osoby niewinne. Takie rozróżnienie jest powszechnie stosowane np. w prawie międzynarodowym np. nie każe się żołnierzy za strzelanie do innych żołnierzy, natomiast za strzelanie do cywilów - tak.
Ludobójstwo to celowe wyniszczanie całych narodów, grup etnicznych, religijnych lub rasowych. Holokaust był z powodu narodowości, palenie czarownic klasyfikuje się pod prześladowania religijne.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 12:23 
Zwykły Uoś

Amvaradel napisał(a):
palenie czarownic klasyfikuje się pod prześladowania religijne.

Ja bym to raczej zaklasyfikował jako konsekwencję wojny religijnej, którą chrześcijaństwo wydało innym religiom.

Wydarzenie jest z cyklu cyrk pełen chrześcijan a w roli gwiazd występuje kilka wściekłych lwów. Lub też upiększanie pobocza Via Romana lasem krzyży.

Błagam nie przykładajmy współczesnych pojęć do czasów dawnych i przestańmy się wzburzać mówiąc o byle stosie. Poganie robili dokładnie takie same rzeczy, wieszali mnichów, gwałcili zakonnice i palili kościoły. Jedyne co nas różni to to, że wyznawcy Białego Chrystusa wygrali. Również żałuję, ale błagam dość tej martyrologii. Może by tak dla odmiany troszkę odważniejsze spojrzenie w przeszłość i przyszłość. Ok, zdławili nas, ale przetrwaliśmy i możemy teraz spokojnie wzrastać na popiołach stosów. Pamiętajmy, ale nie panikujmy.

Swoją drogą jestem ciekaw, czy gdyby to rybacy przegrali to teraz jacyś neo-chrześcijanie wzburzali by się na odtworzenie katorgi Wojciecha ^^

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 12:29 
Manaderator

CHRIST IS ERSTANDEN VON DER MATER ALLE!

to tak apropos bitwy pod Tannenbergiem. Bralem udział 4 razy, zawsze po stronie Zakonu. i w świetle ówczesnych realiów to zakon był usprawiedliwiony.
Ale to taka mała dygresja.

Moim zdaniem lepiej przybliżać historię jakoś niż nie przybliżać jej wogóle. Na turniejach nie raz sie robiło palenie czarownicy czy topienie turka - w dowolnych konfiguracjach - i wierz mi, lepiej pokazac historie w ten sposob niz nie pokazywac wogole. Moze 1/10 osob to obejdzie i czegos sie dowie...

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 12:35 
Asus napisał(a):
to tak apropos bitwy pod Tannenbergiem. Bralem udział 4 razy, zawsze po stronie Zakonu.

No, no, po prostu Wallenrod :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 12:42 
Zwykły Uoś

rawimir napisał(a):
No, no, po prostu Wallenrod :D

Lepiej, Wallenrod ani razu nie brał w bitwie pod Tannenbergiem udziału a mój dzielny brat uoś aż czterokrotnie.
Szacun!
Sława!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 maja 2009, 13:32 
Manaderator

rawimir napisał(a):
No, no, po prostu Wallenrod

e tam od razu wallenrod - prosty piechur z halabardą - ale fajnie sie wyrzynało pogan :wink:

Hakken napisał(a):
Lepiej, Wallenrod ani razu nie brał w bitwie pod Tannenbergiem udziału a mój dzielny brat uoś aż czterokrotnie.

Danke, danke meine Elchbruder :D

to tajemna sztuka krzyżackiej nekromancji - głównym składnikiem czqaru jest olbrzymia ilosc złotego płynu aplikowana wewnętrznie zaraz po bitwie :lol: [/quote]

Hakken napisał(a):

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]