He, he, dwa lata po pytaniu
Nie zauważyłem wcześniej pytania a ruch na stronie niewielki.
Może moja odpowiedź się przyda pytającemu, a jeśli już nie to może wykorzystają ją inni.
Kolejno:
Prawo polskie nie wymaga rejestracji wspólnoty wyznaniowej by budować świątynię. Można to robić na gruncie prywatnym, dzierżawionym, przekazanym itp. Oczywiście taka budowla podlega wymogom prawa budowlanego co oznacza zależnie od wielkości obiektu projekt budowlany i wszystkie uzgodnienia lub tylko zgłoszenie.
Ustawa o wolności sumienia ... et cetera ... nie wymaga zarejestrowania się.
Przy tym od 1990 r. rejestracja przewiduje jeden tryb formalny - ustawowy, i ujednolicone wymogi (dla związków wyznaniowych, kościołów itp.).
Rejestracja daje plusy. Jest między nimi zwolnienie od podatku gruntowego pod świątynią, wielu innych podatków, opłat, ceł itp. oraz, jak mi się wydaje, poważniejsze traktowanie przez władze.
Minusem jest spełnienie wymogów formalnych, wśród których jest wymagana liczba powołujących związek - nie mniej niż 100 obywateli polskich w pełni praw publicznych, składających swój podpis na liście powołujących związek w obecności notariusza (notariusz potwierdza złożenie podpisu co kosztuje [w 2017 r.] ok. 26 zł od osoby).
Poza tym trzeba zrobić statut, kupę innych dokumentów.
Całość wymogów zawiera ustawa:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9890290155 Trzeba wybrać 'tekst ujednolicony'
Jeśli będą szczegółowe pytania jestem do dyspozycji