Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest wtorek, 21 kwietnia 2026, 04:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pusterich z Sondershausen
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 09:40 
Manaderator

Po pierwsze - nie wiedziąłem gdzie to wepchnąć więc wepchnąlem w ogólne pogaństwo, jakby co rto wodzu, przenoś :wink:

Słuchajta - trafiłem dzisiaj w ramach strzelania porannej prasówki na wikipedię, a tam na taki oto kwiatek:

Pusterich

Zaintrygował mega mnie ten posążek - Pierwsze moje skojarzenia to figurka wykorzystywana w magii lub jakiś duch/bóstwo płodności (a może Freyr? - co wy na to asatryjczycy?)
Bo jesli pochodzi z trzynastowiecznej Turyngii to raczej nie jest to oficjalny posąg pogańskiego bóstwa.
Albo jest to jakiś element magicznego kultu, albo cholera wie, może trzynastowieczni niemieccy "wiccanie" ?

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 12:12 
Nadmilczek wprawiony

Wikipedia napisał(a):
a nawet kocioł do destylacji samogonu

Takie zastosowanie mi bardzo odpowiada ;D

A na poważnie, to chyba najbardziej mi pasuje ta teza, że jest to aeolipila... Wykorzystywana (tak,jak sądzi Asus) do jakiś magicznych obrzędów.
Thor?A gdzie pioruny i inne jego "zabawki"?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 14:56 
Chyba musze Cie troche rozczarowac Asus...
Wiem ze fajnie wyglada ta figurka ale nie jest to zaden przedmiot kultowy, lecz przedmiot codziennego uzytku. Oczywiscie dla tych, ktorych bylo stac na takie przedmioty ;)
Sama nazwa "puesterich" (oznaczajaca w przekladzie "dmuchacz" - od niemieckiego pusten=dmuchac) wskazuje na jego zastosowanie.
Puesterich zwany po angielsku "fire-blower" sluzyl do rozdmuchiwania ognia pod paleniskiem, czy w palenisku.
Poniewaz paleniska wyszly juz jakis czas temu z mody ;) - rowniez te sympatyczne dmuchajace grubaski popadly w zapomnienie i moga nam sie dzisiaj wydawac tajemniczymi bozkami zapomnianego kultu.

Tak mi wlasnie, przyszlo do glowy - ze gdy za kilka, czy kilkanascie pokolen gdy ulegnie zapomnieniu do czego sluzyl nocnik, byc moze nasi potomkowie uznaja go za sakralna czare sluzaca do spelniania toastow ku chwale bogow :D :D

;)

PS
A tak BTW Filifionko, jesli chodzi o scislosc, to Thor nie bawil sie piorunami ( ktore nigdy nie byly jego "boskim" atrybutem) lecz swoim mlotem ;)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 22:33 
Nadmilczek wprawiony

Ulf napisał(a):
A tak BTW Filifionko, jesli chodzi o scislosc, to Thor nie bawil sie piorunami ( ktore nigdy nie byly jego "boskim" atrybutem) lecz swoim mlotem ;)

Wiem wiem, że zawsze z młotem, ale pioruny jednak mu towarzyszyły, w końcu był panem burzy, skąd pochodzi jego imię.

Ulf napisał(a):
ze gdy za kilka, czy kilkanascie pokolen gdy ulegnie zapomnieniu do czego sluzyl nocnik, byc moze nasi potomkowie uznaja go za sakralna czare sluzaca do spelniania toastow ku chwale bogow

No ja dziękuję za taki toast, raczej bym się nie skusiła ;p

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 12:03 
Zwykły Uoś

filifionka napisał(a):
Ulf napisał(a):
ze gdy za kilka, czy kilkanascie pokolen gdy ulegnie zapomnieniu do czego sluzyl nocnik, byc moze nasi potomkowie uznaja go za sakralna czare sluzaca do spelniania toastow ku chwale bogow

No ja dziękuję za taki toast, raczej bym się nie skusiła ;p

To zależy co kapłan jadł wcześniej. Ach słodka bufotenina...

Obrazek

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]