Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 12:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Homoseksualizm i starożytne kulty Bogini Matki"
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2012, 20:41 
Arcyrozmowny

Hej,

Chciałem poinformować, że dziś opublikowałem w sieci swój, jak się okazuje, niezwykle kontrowersyjny jak na polskie warunki artykuł zatytułowany "Homoseksualizm i starożytne kulty Bogini Matki". Można go przeczytać w wersji popularnonaukowej tutaj. Zapraszam do lektury!

Jelonek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: "Homoseksualizm i starożytne kulty Bogini Matki"
PostNapisane: środa, 1 lutego 2012, 22:21 
Arcyrozmowny

No to juz wiem czemu Innana sie do mnie przyczepila :D
Dzieki!
Sory Ina, ale to zupelnie co innego niz myslalas :D

PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 00:55 
Koordynator PFI

Jakiego rodzaju kontrowersje wzbudził ten artykuł?
Mnie osobiście zastanawia dlaczego tyle wspominasz o eunuchach i kastracji w artykule - w jaki sposób to się łączy z homoseksualizmem? cJakie było znaczenie symboliczne zachowań homoseksualnych w Twojej interpretacji?
Czy chodzi wyłącznie o zachowania homoseksualne, czy o rzeczywistą orientację? Tzn. czy cześć kapłana dla Bogini była pozbawiona elementu fascynacji seksualnej nią, czy raczej zachowanie homoseksualne było zastępczym rozładowaniem tej fascynacji, gdyż zrealizowanie jej z kobietą byłoby świętokradztwem?
Nie chodzi mi o odpowiedź "nie wiem, źródła tego nie determinują" tylko o intuicyjno-doświadczeniowe "wydaje mi się, że".

Ze swojego podwórka mogę powiedzieć, że w Skandynawii, mężczyzna, który próbował poznać arkana seidr zarezerwowanej dla kobiet (bo i nauczanej przez Freyę) narażał się na oskarżenia o homoseksualizm.

PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2012, 20:55 
Arcyrozmowny

Cytuj:
Ze swojego podwórka mogę powiedzieć, że w Skandynawii, mężczyzna, który próbował poznać arkana seidr zarezerwowanej dla kobiet (bo i nauczanej przez Freyę) narażał się na oskarżenia o homoseksualizm.

Bardziej o "zniewieścienie" - tutaj był kontekst bardzo silnego rozróżnienia ról kobiecych i męskich w społeczności
i przechodzenie na "niewłaściwą" stronę, sięganie po kompetencje przeciwnej płci było niemile widziane.
A "zniewieścienie" łączyło się poniekąd automatycznie z byciem "bierną stroną" w stosunku seksualnym
- "prawdziwy", niezniewieściały skandynawski mężczyzna miał być tym aktywnym (niezależnie od tego z kim szedł do łóżka ;) ).
Całkiem możliwe, że jakby chwycił się za jakąś pracę tradycyjnie przypisaną kobietom, to też zostałby tak określony, nawet jeśli nie byłoby to seidr.
Czyli za takim określeniem stoi tu bardziej społeczne tabu niż faktyczna orientacja delikwenta.

"I am a wind across the sea, I am a flood across the plain
I am the roar of the tides, I am a stag of seven tines
I am a dewdrop let fall by the sun, I am the ferociousness of boars"

PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 13:26 
Arcyrozmowny

Hej,
Luiza napisał(a):
Jakiego rodzaju kontrowersje wzbudził ten artykuł?
W środowiskach religioznawczych uważano, że mój artykuł jest zalicza się do dziedziny "gender studies", nie religioznawstwa, w środowiskach zajmujących się "gender studies", że jest zbyt skupiony na religijności. ;) To tak w wielkim skrócie.

Luiza napisał(a):
Mnie osobiście zastanawia dlaczego tyle wspominasz o eunuchach i kastracji w artykule - w jaki sposób to się łączy z homoseksualizmem?
Z homoseksualizmem wogóle, natomiast z zachowaniami homoseksualnymi w opisywanych przeze mnie kultach łączy się wyjątkowo zgrabnie. ;)

Luiza napisał(a):
Jakie było znaczenie symboliczne zachowań homoseksualnych w Twojej interpretacji?
Kobiecy mężczyzna, pełniący na dodatek w akcie seksualnym receptywną rolę był w stanie doświadczyć pełniej natury Wielkiej Bogini.

Luiza napisał(a):
Czy chodzi wyłącznie o zachowania homoseksualne, czy o rzeczywistą orientację?
Zdecydowanie o to pierwsze.

Luiza napisał(a):
Tzn. czy cześć kapłana dla Bogini była pozbawiona elementu fascynacji seksualnej nią, czy raczej zachowanie homoseksualne było zastępczym rozładowaniem tej fascynacji, gdyż zrealizowanie jej z kobietą byłoby świętokradztwem?
Nie chodzi mi o odpowiedź "nie wiem, źródła tego nie determinują" tylko o intuicyjno-doświadczeniowe "wydaje mi się, że".
:D Wydaje mi się, że chodziło o utożsamienie się z boginią na każdy możliwy sposób.

Luiza napisał(a):
:)

Jelonek

PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 14:06 
Koordynator PFI

Krucza napisał(a):
Bardziej o "zniewieścienie" - tutaj był kontekst bardzo silnego rozróżnienia ról kobiecych i męskich w społeczności
i przechodzenie na "niewłaściwą" stronę, sięganie po kompetencje przeciwnej płci było niemile widziane.
A "zniewieścienie" łączyło się poniekąd automatycznie z byciem "bierną stroną" w stosunku seksualnym
- "prawdziwy", niezniewieściały skandynawski mężczyzna miał być tym aktywnym (niezależnie od tego z kim szedł do łóżka ;) ).
Całkiem możliwe, że jakby chwycił się za jakąś pracę tradycyjnie przypisaną kobietom, to też zostałby tak określony, nawet jeśli nie byłoby to seidr.
Czyli za takim określeniem stoi tu bardziej społeczne tabu niż faktyczna orientacja delikwenta.

Dziękuję za rozwinięcie mojego skrótu myślowego. Wspomniałam akurat o seidr bo łączy się z tematem artykułu Jelonka.

Jelonku, dziękuję za odpowiedź. Wiele rzeczy wyjaśniłeś mi wczoraj, ale chyba wciąż nie pojmuję tego związku kastracji z zachowaniami homoseksualnymi. Jakaś rozpiska?

PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 15:32 
Arcyrozmowny

Hej,
Luiza napisał(a):
Jelonku, dziękuję za odpowiedź. Wiele rzeczy wyjaśniłeś mi wczoraj, ale chyba wciąż nie pojmuję tego związku kastracji z zachowaniami homoseksualnymi. Jakaś rozpiska?
Kastracja pomagała mężczyznom, kapłanom Wielkiej Bogini, lepiej wejść w kobiecą rolę. Wpływała na figurę kastrata, tembr głosu. Pamiętajmy, że im bardziej kobiecy stawał się kapłan, tym bliższy był jego kontakt z boginią i tym lepiej pełnił on funkcję hierodula.

Jelonek

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]