Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 18:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmarł Stanisław Górski - legenda polskiej jogi
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 08:52 
Arcyrozmowny

Może joga nie ma nic wspólnego z pogaństwem, to uważam że należy wspomnieć tą postać na forum:

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /560079185

Lub do szaleństwa
Łam sobie głowę, co byś przeżył,
Gdybyś uderzył.

Tytuł: Re: Zmarł Stanisław Górski - legenda polskiej jogi
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 09:35 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
Może joga nie ma nic wspólnego z pogaństwem

Jakżesz nie ma? Joga powstała w Indiach, w obrębie hinduizmu, a czym jest hinduizm jak nie pogaństwem? :wink:

PostNapisane: środa, 16 września 2009, 12:47 
Arcyrozmowny

Właśnie to zależy jak patrzeć na "pogaństwo" Według kościoła są to wszystkie wiary i przekonania poza chrześcijańskim. Nawet spirytyzm, UFO, ćwiczenia jogi mieszczą się w tej definicji. Tak na to patrząc również jestem poganem.
Od jakiegoś czasu nie jestem przekonany do tej kościelnej definicji. Chyba jest zbyt szeroka. Myślę, że dopiero jakieś świadome nawiązywanie do historycznych lub filozoficznych korzeni starych wierzeń jak w rekonstrukcjoniźmie lub Wicca, uprawnia do określania siebie tym mianem.

PostNapisane: środa, 16 września 2009, 13:03 
ppp - hinduizm jest jedna z najstarszych religii, politeistyczna i do tego posiada nieprzerwana kontynuacje. Oni sa naturalnymi poganami.

PostNapisane: środa, 16 września 2009, 13:08 
ppp napisał(a):
Właśnie to zależy jak patrzeć na "pogaństwo" Według kościoła są to wszystkie wiary i przekonania poza chrześcijańskim. Nawet spirytyzm, UFO, ćwiczenia jogi mieszczą się w tej definicji. Tak na to patrząc również jestem poganinem.
Od jakiegoś czasu nie jestem przekonany do tej kościelnej definicji. Chyba jest zbyt szeroka. Myślę, że dopiero jakieś świadome nawiązywanie do historycznych lub filozoficznych korzeni starych wierzeń jak w rekonstrukcjoniźmie lub Wicca, uprawnia do określania siebie tym mianem.

Patrząc historycznie, hinduizm jest chyba jedynym systemem religijnym kontynuujacym w sposób nieprzerwany dawna religie Indoeuropejczyków. Z tego samego pnia powstały pogańskie religie Europy. Wiec jeśli hinduizm nie jest pogaństwem to co nim jest. Jak najbardziej jest pogaństwem i to w czystej postaci, nawet jeśli doktrynalnie różni się obecnie od tego, w co wierzyli Rzymianie, Grecy, czy Słowianie. Joga, będąca filozoficznym systemem ascetyczno-mistycznym w ramach hinduizmu ma jak najbardziej pogańskie korzenie. Jest częścią pogaństwa. Tak mi się przynajmniej wydaje.

PostNapisane: środa, 16 września 2009, 13:29 
Arcyrozmowny

Jeśli kogoś joga wciągnie tak bardzo, że zacznie oddawać cześć Hanumanowi ( moje ulubione bóstwo hinduskie) to można mówić o pogaństwie ale samo wykonywanie ćwiczeń i trochę filozofii to jednak za mało.

PostNapisane: środa, 16 września 2009, 13:32 
ppp napisał(a):
Jeśli kogoś joga wciągnie tak bardzo, że zacznie oddawać cześć Hanumanowi ( moje ulubione bóstwo hinduskie) to można mówić o pogaństwie ale samo wykonywanie ćwiczeń i trochę filozofii to jednak za mało.

Sama Yoga nie musi byc uprawiane przez pogan co nie znaczy ze hinduizm nie jest religia poganska.

PostNapisane: środa, 16 września 2009, 13:35 
ppp napisał(a):

Joga to nie ćwiczenia. Joga to filozofia wyrastająca z Wed, świętych ksiąg hinduizmu.

PostNapisane: środa, 16 września 2009, 18:19 
Nadmilczek wprawiony

rawimir napisał(a):
ppp napisał(a):

Joga to nie ćwiczenia. Joga to filozofia wyrastająca z Wed, świętych ksiąg hinduizmu.

Joga to bardzo szerokie pojęcie. Zawiera filozofie, ćwiczenia itp
Na Wikipedii zamieszczono takie oto ścieżki jogi:
Bhakti joga - dążenie do rozwinięcia miłosnego związku z Bogiem w formie bhagawana
Dźńana joga ? dążenie do mokszy (wyzwolenia się z reinkarnacji) poprzez zdobywanie wiedzy duchowej
Hatha joga - ćwiczenia fizyczne ( np. asany) i oddechowe
Karma joga - dążenie do wyzwolenia poprzez bezinteresowne czyny
Krija joga - joga oczyszczająca
Kundalini joga ? dążenie do wyzwolenia przez rozbudzenie energii Kundalini
Laja joga - medytacyjna szkoła jogi oparta na pracy z ćakrami i mocy Kundalini
Mantra joga ? osiąganie mokszy poprzez recytowanie mantr
Radża joga - joga królewska zwana też ścieżką serca
Sahadźa joga - medytacyjna ścieżka jogi polegająca na obudzeniu Kundalini i pracy z ćakranami

Dodam jeszcze, że joga kojarzy nam się (przynajmniej tak było w moim przypadku) z hinduizmem, ale z początkiem tego roku zacząłem uczęszczać na zajęcia jogi prowadzone przez buddystke. Moja nauczycielka praktykuje jedną ze ścieżek buddyzmu tybetańskiego i w klasztorze do którego co roku jeździ na miesięczne odosobnienie (w Nepalu) uprawiają joge.
Z tego co wiem to ich nasłynniejszym joginem tybetańskim był Milarepa.
W sumie to nie powinno być dziwne, bo buddyzm przyszedł do Tybetu z Indii, w których się narodził, ale mnie to troche zaskoczyło :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: czwartek, 17 września 2009, 09:46 
Arcyrozmowny

Nie myślałem, że jednym zdaniem rozpętam taką dysputę :D Pomimo, że chciałem wspomnieć starszego Pana z rubieży III RP. Najwyraźniej poganizm i hinduizm mają więcej ze sobą wspólnego niż mi sięwydaje, a co najciekawsze jakby nie patrzył to w Polsce mamy wszystkie systemy filozoficzne z jednym szczególnie wkurzającym :twisted:

a dla zainteresowanych krótki życiorys polskiego jogina:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/z ... 33653.html

Lub do szaleństwa
Łam sobie głowę, co byś przeżył,
Gdybyś uderzył.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]