Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 1 maja 2026, 00:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Głaz kultowy z Kontrewersu
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2009, 12:52 
Manaderator

Czyżby Rogaty i Potrójna w Polsce?:

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,3781826.html

tylko moze lepiej żeby flafiki sie o tym nie zwiedziały, bo znowu będzie szum że wicca jest "ancient" :twisted:

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2009, 15:10 
PFI

Hm, na zdjęciu widać naprawdę niewiele, jak dla mnie rzuca się w oczy jak wół napis JP - mam nadzieję, że to nie jest efekt owego "pogłębienia rysów", którego dopuścił się jakiś mieszkaniec wsi.

Dziwne, że badania niby trwają półtora roku, a nigdzie wcześniej nie było o tym słychać.

Szkoda też, że za roboty przy kamieniu wzięli się po chamsku amatorzy - mam na myśli tych, co go wykopali.

A jeszcze bardziej szkoda, że w ogóle go stamtąd ruszyli... Miejmy nadzieje, że jakieś efekty tych prac będą, i że kiedyś to miejsce odzyska swój spokój. Albo kult.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2009, 16:16 
Tin napisał(a):
Hm, na zdjęciu widać naprawdę niewiele, jak dla mnie rzuca się w oczy jak wół napis JP

Ja tam widze ZP ;)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2009, 03:23 
Arcyrozmowny

O kamieniu było słychać od pewnego czasu. Jednak ten od capelli indian Hopi narobił trochę zamieszania bo co ma piernik do wiatraka? To nakręciło sporo niepoważnych artykułów w lokalnej prasie (Echo Dnia). szukali taniej sensacji (indianie, UFO itp) nie widząc jej w znalezisku takim jakie jest. A to przecież sensacja. Później wypowiadała się jakaś specjalistka twierdząc, że to średniowieczne diabełki. Teraz znowu neolit. Tak na prawdę to dopiero po zainteresowaniu się kamieniem przez archeologów coś ruszyło. Stwierdzono potrzebę zabezpieczenia znaleziska. Wymieniany w artykule A.Przychodni to archeolog. Również pan na zdjęciach jest archeologiem, w tej chwili zapomniałem jego nazwiska (Gliński?).
Moim zdaniem brak podstaw do datowania. Trudno mówić tu o stylu, a sam ryt bez stylu nie może być podstawą datowania. Właściwie do badań pozostaje wizerunek i głębokość rytu. Dobrze byłoby zbadać dokładnie otoczenie a nie tylko bezpośrednie sąsiedztwo. Może coś by się pojawiło. W końcu są na terenie kielecczyzny sensacyjne znaleziska z neolitu - najstarszy na świecie (starszy niż wyobrażenia sumeryjskie i egipskie) wizerunek koła trakcyjnego i czterokołowego wozu - w Bronocicach.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2009, 10:41 
Poświst napisał(a):
Trudno mówić tu o stylu, a sam ryt bez stylu nie może być podstawą datowania. Właściwie do badań pozostaje wizerunek i głębokość rytu.

Do datowania przydaje sie jeszcze patynacja choc w tym wypadku troche trudno o niej mowic skoro glaz pokryty jest zielonym nalotem (zepewne jakies porosty czy cos w tym wypadku) jesli ktos wie niech da mi znac. Co prawda ekspertem od petroglifow nazwac sie nie moge ale moja praca dyplomowa na uniwerku wlasnie na ich temat byla (choc dotyczyla znalezisk dokonanych w arabii), i na pierwszy rzut oka zgodzilabym sie ze sa to bardzo stare petroglify.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]