Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 12:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: odrodzenie pogaństwa na Litwie
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 22:28 
Rozmowny

niestety artykuł pochodzi z tradycyjnej gazety więc linka nie podam. podaję namiary:
czasopismo: tygodnik NIE
numer: 37/2009
strona: 12
autorka: Bożena Dunat
tytuł: Perkunas z wami
krótki artykuł napisany bez wnikania w szczegóły. dla mnie ciekawy, o religii Bałtów nie wiem prawie nic i jakoś nie ma jak i kiedy się wywiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:11 
Istnieje ciekawa książka na ten temat pt ,,Synowie Drzew". Nie jest to praca naukowa lecz powieść napisana w dość prostym stylu, dobrze jednak obrazuje końcowy okres istnienia religii Bałtów( własciwie jej śmierć w okresie Wielkiej wojny z Zakonem).

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 23:27 
NIE ja tutaj nie dostane ale moze ten artykul mowil o projekcie Romuva. To ichni ruch rekonstucjionistyczny. Pierwszy raz o nim slyszalam jakies 20 lat temu wiec dosyc dlugo juz istnieja i mozna znalesc informacjie o nich na internecie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 02:25 
Arcyrozmowny

Jest dość dużo publikacji o wierzeniach Bałtów ale u nich. Z ich starej religii przetrwało o wiele więcej niż w Polsce. Nawet Sobótki (Kupalne Święto) jest na Łotwie (na Litwie chyba też) świętem państwowym. Wierzenia są na tyle kompatybilne ze Słowiańskimi, że w pracach językoznawców czy archeologów ciągle się porównuje dane szukając skutecznie zbieżności (np. Zbigniew Gołąb, Pochodzenie Słowian w świetle faktów językowych). Pamiętam, że Mokosz była ciągle porównywana, szukano analogii do mokra, wilgotna, z litewskiego chyba plecenie, plecionka, przędzenie. Podobnie Perkunas/Perkun.
http://www.polityka.pl/polityka/index.j ... &page=text
http://mitencyklopedia.w.interia.pl/mit ... yjska.html
http://www.pruthenia.strefa.pl/b31.html

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 12:30 
Zwykły Uoś

Ależ Romuva to zjawisko tak stare jak niepodległość Litwy...
(przepraszam za ten niefajny dowcip)
Może to nie będzie zbyt poprawne politycznie i mam nadzieję, że nikogo tym nie urażę, ale potrafię podejść zbyt poważnie do religii, którą stworzono z podręcznikami do antropologii w reku :) Serio, to jest religia doskonała i stworzono ja na podstawie dzieł św. Eliadego i św. Lewi-Straussa i chyba nigdy tak idealnie skonstruowanej religii na świecie nie było. Poza tym niestety ma podłoże narodowościowe ze względu na okoliczności powstania i niedawno odzyskaną niepodległość Litwy.
Generalnie życzę im jak najlepiej, ale myślę, że jako kult (nie wyznanie) powinni się nieco ogarnąć.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 13:34 
Rozmowny

na wstępie dziękuję za linki i podaną literaturę.
4,5 zeta za krótki artykuł to frajerstwo więc napiszę po krótce co znalazłem w tekście:
-pierwsze organizacje, których celem było przywrócenie pogaństwa datuje się tutaj na wiek XIX
-posągi bóstw pogańskich stoją sobie spokojnie, nikt ich nie dewastuje, wyznawcy palą pod nimi ognie, odprawiają rytuały i nikt się nie czepia. co najwyżej jacyś turyści się zdziwią.
-200m od katedry w Wilnie stoi pomnik Gedymina. podczas uroczystości odsłonięcia odprawiono obrzędy pogańskie.
-organizacja litewskich pogan (nie podano nazwy ale pewnie to Romuva) ma oddziały w każdym większym mieście. liczba członków organizacji wzrosła z 1000 w 2002r do 10000 obecnie i wzrasta.
a u nas święty spokój to poganin ma jak o nim nie wiedzą a praktykować najlepiej tak żeby nikt niepowołany nie zobaczył albo się nie domyślił co się dzieje.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]