Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest poniedziałek, 3 sierpnia 2026, 00:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nota Duszpasterska :-)
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 14:04 
Rozmowny

Kolejna propaganda kościelna
http://www.archpoznan.org.pl/serwis/art ... nota1.html

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 18:33 
Arcyrozmowny

Czy ja wiem, czy to śmieszne... mnie to już przestało śmieszyć, a zaczyna przerażać. Zwłaszcza tekst o "Potteryzmie" - płacz i rozpacz... :cry:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 19:12 
Arcyrozmowny

Nie no, jest to śmieszne i straszne jednocześnie. ?mieszne, bo w sumie gdyby ludzie to traktowali ze stosownym przymrużeniem oka, to interpretacje różnych zjawisk są fenomenalne.
Czemu straszne, chyba nie trzeba tłumaczyć.

Swoja drogą, autorzy tych wszystkich "antysatanistycznomagicznosekciarskich" tekstów budzą we mnie podziw. Pierwszym powodem jest ich upór, z którym regularnie ogłaszają coś podobnego. Drugim, inwencja w wymyślaniu "diabelskich" konotacji dla wszystkiego, co wiąże sie ze światopoglądem innym niż ichni. Szczerze mówiąc, nie wpadłabym na to, że pacyfka może być symbolem satanistycznym ;-) (Do innych "cudeniek" już przywykłam ;-))

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 19:52 
Szpieg jezuitów

Z punktu widzenia chrzescijan, opisane praktyki, poglady czy zachowania sa zagrozeniem. Jezeli uwaza sie, ze istnieje tylko jeden bog i od niego pochodzi prawda, to wszystko co jej przeczy pochodzi od Szatana.
Ja od dawna uwazam, ze Rowling uczy dzieciaki poganstwa. Ksiazki sa skierowane do dzieci, wiec i maja forme i glebie bajeczek, jednak oswajaja dzieci z idea czarostwa, uswiadamiaja, ze kazdy moze byc czarodziejem. A juz ostatni tom (tak, przeczytalem wszystkie, pomimo moich 24 lat) jest naprawde magiczny - tekst "alez oczywiscie to dzieje sie w twojej glowie, Harry, tylko skad, u licha, wniosek, ze wobec tego nie dzieje sie naprawde?" moim zdaniem wymiata :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 00:15 
Arcyrozmowny

A może tak:
Opierając się na doświadczeniu powszechnym -

Satanizm
Zorganizowane grupy rozszerzają swoje oddziaływanie na szkoły, w tym na szkoły podstawowe.
Sekty werbują uczestników zwłaszcza spośród młodych ludzi wykorzystując przyzwolenie organów administracji już w szkołach, również poza nimi np. jako tzw grupy oazowe.
Emblemat tych grup to sprofanowany symbol pacyfy używanej przez ruchy sprzeciwiające się wojnie i w ogóle przemocy. Profanacja polega na podniesieniu ramion i uszczerbieniu symbolu o okół. Zarazem jego symbolika została sprowadzona do kultu śmierci.

Magia i wróżbiarstwo
Najczęściej występującą formą okultyzmu, odwołującego się bezpośrednio czy na zawoalowany sposób do działania demonicznego, jest magia nastawiona na sprawianie zamierzonych skutków. Część zabiegów magicznych ma wywołać podziw wiernych – zamiana wody w wino, wina w krew, chleba w ciało. Do tego praktykowany jest rytualny kanibalizm – symboliczne picie krwi i jedzenie ciała. Oszołomieni rytuałem wierni są podporządkowywani obietnicą szczęścia w zaświatach, zarazem straszeni wiecznymi mękami w razie niepodporządkowania. Dodatkowo wiernych obwinia się o czyny przodków.

Spirytyzm
Kolejną, bardzo często spotykaną formą okultyzmu jest spirytyzm. Są to seanse polegające m „wywoływaniu” - jak sądzą ich uczestnicy - ducha osoby zmarłej. Seanse głównie w niedzielę, powtarzane cyklicznie.

Medycyna niekonwencjonalna
Pośród różnych sektorów tzw. medycyny niekonwencjonalnej, gdzie sięga się -jak zwykło się mówić - do „innych mocy”. Zabiegi te są mało skuteczne, chociaż efekt placebo jest widoczny i w tym przypadku.

Potteryzm
W ostatnich latach w krajach Europy można odnotować zaskakujące zjawisko za sprawą angielskiej pisarki J. K. Rowling, autorki niezwykle poczytnych książek dla młodzieży z tytułowym bohaterem Harry Potterem. Ich całościowy nakład z bardzo licznymi tłumaczeniami, jak podają zagraniczni wydawcy, osiągnął już ponad 250 milionów egzemplarzy (!) Piąty tom z tej serii, który ukazał się na Zachodzie przed kilkoma miesiącami, a w Polsce na początku lutego, noszący tytuł „Harry Potter i Zakon Feniksa", już został rozprowadzony w ilości ponad 15 milionów egzemplarzy. Wprost zdumiewającym jest, że efektem towarzyszącym sprzedaży książek jest histeria funkcjonariuszy jednego z większych wyznań. Nie ma jeszcze wołania o palenie książek na stosie (praktyka wielokrotnie stosowana przez pomienioną sektę) ale słychać pełne jadu i udawanego zdziwienia informacje o legalny rozprowadzaniu literatury. Nie wiadomo czy to zawoalowana sugestia cenzury czy inkwizycji. Tak czy siak zjawisko wysoce niebezpieczne zarówno dla kultury jak i wolności osobistej ludzi, również dla porządku demokratycznego.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 11:02 
Rozmowny

no nieźle! ciekawe co by na to powiedział ks. T. Kaczmarek? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 kwietnia 2008, 01:04 
Arcyrozmowny

Co by powiedział? Jako duszpasterz? A niech sobie swoją duszę pasie. Od pasania mojej wara (nie wiem czy tego wymaga).

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2008, 11:15 
Arcyrozmowny

Sheila napisał(a):
Czy ja wiem, czy to śmieszne... mnie to już przestało śmieszyć, a zaczyna przerażać. Zwłaszcza tekst o "Potteryzmie" - płacz i rozpacz... :cry:

Ale dlaczego? Z katolickiego punktu widzenia wszelka czary sa be, i niebezpieczne, HP nie promuje rodzinnych wartości (jak np Harry skandalicznie odnosi sie do wujka i cioci którzy go wychowali?), posłuszeństwa wobec starszych (wszak Harry ciągle coś knuje, łamie reguły szkoły, kłamie i biega po nocy z dziewuchami) i rozbudza niezdrowe zainteresowanie nieczystymi siłami u niewinnych dzieci. Jestem w stanie zrozumieć ze i treść i megapromocja HP może robić na nich wrażenie szatańskiego spisku. Katolicy mają prawo nie lubić takich książek i chronić przed nimi swoje dzieci, tak jak ja np wole chronić swojego synka przed treściami, z którymi się mocno nie zgadzam. I to wcale nie jest głupie.
Głupie jest wtedy, kiedy ktoś rzuca sążnistą recenzję zaczynając od słów 'oczywiście nie czytałem tej książki, ale .."

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]