Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest wtorek, 4 sierpnia 2026, 22:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Konferencja nt. zagrożeń życia duchowego
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 16:09 
Kapłanka Hathor

http://www.archpoznan.pl/content/view/1066/109/

Przegapiłam taką ciekawą konferencję... buuu

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 16:44 
Zwykły Uoś

16.40 - 17.50 „Okultyzm i Harry Potter" - O. dr Aleksander Posacki
18.00 - 18.45 „Harry Potter - co potem? Harry Potter co w zamian" - Małgorzata Nawrocka

Rany co oni się tej książki dla dzieci tak przyczepili. Zastanawiam się czy oni w ogóle kumają, że w ten sposób sami siebie ośmieszają...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 16:45 
Nadmilczek wprawiony

I znowu Harry Potter stał się naczelnym okultystą...
Swoją drogą sam tytuł sympozjum - "Magia - cała prawda" - jest naprawdę głęboki.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:18 
Nadmilczek

Tytuł powinien brzmieć- "cała prawda o organizatorach" :DDD
Proponuję dorzucić tutaj bajkę o Czerwonym Kapturku, jako zakamuflowanej formie szerzenia wilkołactwa :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:49 
Szpieg jezuitów

Szczerze mowiac ostatnio zaczalem szanowac opisy zagrozen duchowych wg katolikow. W ksiazce o takich zagrozeniach, oraz w Encyklopedii bialych plam, pisanych z pozycji konserwatywno-katolickich, jest duzo lepsza definicja "wiccanizmu" niz w Encyklopedii religii PWNu. Wlasciwie nie ma na sile doszukiwania sie zla - po prostu piszacy uznaja, ze samo stwierdzenie poganstwo i feminizm juz jest nacechowane pejoratywnie :D - wiec cala definicja byla pisana rzeczowo i neutralnie. W.I.T.C.H. u katolikow bylo tym czym bylo - grupa feministyczna, w PWNie zostala ta grupa zaliczona w poczet radykalnych terrorystow ;)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 22:36 
Arcyrozmowny

Kurde... żałuję, że nie wiedziałam, też bym się przeszła... nie siedziałabym sama nudząc się w domu... Mogłoby być ciekawie... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 23:51 
Nadmilczek wprawiony

Hakken napisał(a):
16.40 - 17.50 „Okultyzm i Harry Potter" - O. dr Aleksander Posacki

O, to tez bylo w Gliwicach:
http://www.ak.org.pl/grafika/zdjecia/20 ... prawda.jpg

PS: W sumie to nawet ksiazka jest:
http://www.lideria.pl/Harry-Potter-i-okultyzm-Aleksander-Posacki/sklep/opis?nr=74344

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 12:13 
Zwykły Uoś

Po kiego robić tyle zamieszania wokół książki dla dzieci? Chyba, że autorka płaci kk tantiemy za podkręcanie atmosfery wokół cyklu aby lepiej się sprzedawał :P

A tutaj coś z nieco innej beczki:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019401,tit ... prasa.html

są rzeczy, których chyba nigdy nie zrozumiem...

No to jeszcze dodam dwie rzeczy. Pierwsza jak najbardziej w temacie bo o tej właśnie konferencji:

http://www.pardon.pl/artykul/7687/nowy_ ... rry_potter

Drugie pokazuje ja działa wolność wyznaniowa w Polsce:

http://www.pardon.pl/artykul/7690/poslo ... k_kosciola

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2009, 22:44 
Nadmilczek

Nie ma się co oburzać, tolerancja w Polszcze jest i basta. Tyle, że taka jak u palaczy- im niepalący nie przeszkadzają.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 12:49 
Arcyrozmowny

Co do tego pierwszego linku- wiesz Hakken są ludzie aseksualni i oni dość ciężkie życie mieli albo są sami i narzekań rodziny słyszą albo ida do zakonu i się przełożeni nad nimi znęcają tudzież molestują. A jako dziewica konsekrowana- ma własny dom , prace którą lubi jest sama jak lubi i jeszcze za pół świetą ją mają...
Mała cena za codzienne klepanie paciorka, jak dla mnie całkiem uczciwy deal :D
Co do tego ostatniego linka- to jakiś żart prawda?!
Jakiś kurdebele przedwczesny prima aprilis?!
K.... (ingerencja RAdmina - prosze o pewna językową powsciagliwość) takie rzeczy się przeciez e europie nie zdaRZaja...PRAWDA!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 13:10 
Nadmilczek wprawiony

Morgana deZ napisał(a):
Co do tego ostatniego linka- to jakiś żart prawda?!
Jakiś kurdebele przedwczesny prima aprilis?!
/piiiiiiiiiiiiii/ takie rzeczy się przeciez e europie nie zdaRZaja...PRAWDA!!!!!

don't panic, we're from poland ;)
"Parlamentarny Zespół na rzecz Katolickiej Nauki Społecznej
powstał oficjalnie, z błogosławieństwem marszałka Komorowskiego. Liczy prawie sto osób - czyli nie jest to grupka oszołomów, ale jedna piąta Sejmu." - dziwne przypuszczenie tu wysunęli...
"Interesują nas wszystkie akty prawne dotyczące spraw zwykłego człowieka" - czyli jeśli wykazuję odchyły poza bliżej nieokreśloną normę, to mogę się nie martwić bo mnie to nie dotyczy? ;)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 13:22 
Arcyrozmowny

"Interesują nas wszystkie akty prawne dotyczące spraw zwykłego człowieka" - czyli jeśli wykazuję odchyły poza bliżej nieokreśloną normę, to mogę się nie martwić bo mnie to nie dotyczy? ;)[/quote]
OBAWIAM SIĘ ŻE WRĘCZ PRZECIWNIE...

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 13:56 
Zwykły Uoś

Prawda w tym wszystkim zapomniałem o ludziach aseksualnych, ale jakoś nie wydaje mi się, aby tak naprawdę to takie osoby stawały się "konsekrowanymi dziewicami", węszę tu raczej jakiś śliczny fundamentalizm i zdrowe zaślepienie religijne.

Co do sejmu to niestety jest prawda. Ale pisząc, że to nie są oszołomy to pani redaktor nieco przesadziła, tam siedza same oszołomy, co do sztuki.

Ech jak ja bym chętnie spalił tą budę na wiejskiej...

"Płoń, płoń, płoń parlamencie, niech spali cię ogień na historii zakręcie..."

"Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I can think of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot."

My wciąż czekamy na swojego Guya...

Ostatnio edytowano piątek, 6 lutego 2009, 15:14 przez Hakken, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 14:23 
PFI

spokojnie, spokojnie... na wszystko przyjdzie czas.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 14:42 
ożesz ku...włoski, że mnie nie było na tym spotkaniu. Ojcu dyrektorowi też by się podobało, oj podobało by się.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 15:50 
Hakken napisał(a):
Co do sejmu to niestety jest prawda. Ale pisząc, że to nie są oszołomy to pani redaktor nieco przesadziła, tam siedza same oszołomy, co do sztuki.

Ech jak ja bym chętnie spalił tą budę na wiejskiej...

A co proponujesz w zamian?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 15:55 
Manaderator

Cytuj:

Wiec! wiec! Plemienny wiec jak to u naszych przodków bywało :wink:

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 16:02 
Asus napisał(a):
Cytuj:

Wiec! wiec! Plemienny wiec jak to u naszych przodków bywało :wink:

To zapraszam do Libii. Oni tak mają. A nad wszystkim czuwa Qadafi.

Poważnie mówiąc, wkurza mnie ciagłe gadanie, jacy politycy sa be. Sami ich wybieramy. Nie głosując także. Nie dostrzeganie związku między wyborami a tym jakich mamy polityków raczej wskazuje IMHO, że jako społeczestwo nie rozumiemy i nie czujemy demokracji.

Ciagle ktoś coś ma nam zrobić. Przepraszam, kto?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 16:16 
Szpieg jezuitów

Rawimir, znowu wystepujesz z pozycji autorytetu, zakladajac, ze Twoj sposob pojmowania demokracji i jej zaleznosci jest jedynym slusznym. Juz kiedys dyskutowaismy na temat odpowiedzialnosci w demokracji.

PS: A tak przy okazji - czy ktos wie, czy politycy karnie i finansowo odpowiadaja za dziure budzetowa? Bo np. kasjer, ktory zarabia 1000 PLN (gdyz w teorii mala odpowiedzialnosci i male wymagania) za manko placi z wlasnej kieszeni. Czy polityk, zarabiajacy krocie (w teorii duza odpowiedzialnosc i wymagania) tez ponosi konsekwencje swoich pomylek?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 16:39 
Zwykły Uoś

Ależ Rawmirze jestem świadom obywatelem i wyborcą. Biorę udział we wszystkich wyborach i za każdym razem płaczę, bo nie ważne czy wygrywają ci na których ja głosuję czy jacykolwiek inni i tak zawsze kończy się tym samym: burdelem i absurdami, które mają tylko przykryć nieudolność rządzących i prawdziwe problemy. Wstyd mi nieodmiennie kiedy patrzę na polskich polityków i to jak reprezentują mój kraj.
Pragnienie spalenia sejmu jest pięknym snem a nie racjonalną decyzją, więc nie pytaj mnie co proponuję w zamian, bo możliwości jest kilka, ale zazwyczaj wyglądają one dobrze głównie na papierze. Dlatego też, z braku alternatyw, popieram demokrację, choć zgadzam się ze starożytnymi, że to niestety rządy motłochu a vox populi, vox ignoranti. I czasem zdarzają się momenty w których wybór społeczeństwa prowadzi do tragedii (ot choćby Hitler).
No ale to chyba zbyt poważny temat jak na dział "co mnie ostatnio rozbawiło" a poza tym istnieje niebezpieczeństwo, że zejdzie nam się na temat poglądów politycznych a od tego to już chwila do nieprzyjemnych kłótni a tego chyba nikt z nas nie chce ;)

Hajdamaka napisał(a):
PS: A tak przy okazji - czy ktos wie, czy politycy karnie i finansowo odpowiadaja za dziure budzetowa?

Czy ty żartujesz? Oni nie ponoszą odpowiedzialności za swoje czyny i w większości pozostają bezkarni. :x

Ostatnio edytowano piątek, 6 lutego 2009, 16:41 przez Hakken, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 16:39 
Hajdamaka napisał(a):
Rawimir, znowu wystepujesz z pozycji autorytetu,

Bo jestem typem autorytarnym. Tylko łaskawie przyznaję ludowi prawo do zabierania głosu. Nie wiedziałeś? :D

Hajdamaka napisał(a):
Juz kiedys dyskutowaismy na temat odpowiedzialnosci w demokracji.

No cóż, to była rozmowa poza forum. Ale skoro ja przytoczyłeś, to powiem, zę nie przekonałeś mnie utopijnymi koncepcjami. Wszystkie one juz gdzieś w historii były przerabiane. Z marnym skutkiem.

Hajdamaka napisał(a):
A tak przy okazji - czy ktos wie, czy politycy karnie i finansowo odpowiadaja za dziure budzetowa? Bo np. kasjer, ktory zarabia 1000 PLN (gdyz w teorii mala odpowiedzialnosci i male wymagania) za manko placi z wlasnej kieszeni.

Dziura budżetowa to nie manko. Manko jest wówczas, kiedy pieniądze wypłyna z kasy, bez zgody i wiedzy osób decydujących. Kiedy osoby decydujące np. zarząd firmy, własciciel firmy zaciaga pożyczke nie ma manka. Sejm działa jak właściciel. Zaciaga pożyczkę. Więc przykład chybiony.
Przy okazji, w Polsce po 89 r. nigdy nie odbyła się otwarta debata publiczna na temat tego, jakie są obowiązki państwa wobec obywateli. Zazwyczaj kończy sie na koncercie życzeń. Próba doraźnej reakcji powoduje, że często szuka się pieniędzy wypuszczając obligacje.

Hajdamaka napisał(a):
Czy polityk, zarabiajacy krocie (w teorii duza odpowiedzialnosc i wymagania) tez ponosi konsekwencje swoich pomylek?

Po pierwsze jest to odpowiedzialność polityczna. Sędziami sa wyborcy. Chyba, że się "brzydzą polityką" i zostawiaja sprawy innym. Po drugie, aby ocenić, czy czyjeś działania sa błędne, trzeba mieć jakies kryteria, jakis punkt odniesienia. A zdaje się, ze oceniający maja różne wizje i to co jeden uznaje za bład, inny uzna za decyzję słuszną.

Poza tym znam tez inne zawody, w których bierze sie ogromne pieniadze i nie ponosi odpowiedzialności. Np. dziennikarze. Są czwartą władzą.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 16:44 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Dziura budżetowa to nie manko. Manko jest wówczas, kiedy pieniądze wypłyna z kasy, bez zgody i wiedzy osób decydujących. Kiedy osoby decydujące np. zarząd firmy, własciciel firmy zaciaga pożyczke nie ma manka. Sejm działa jak właściciel. Zaciaga pożyczkę. Więc przykład chybiony.
Przy okazji, w Polsce po 89 r. nigdy nie odbyła się otwarta debata publiczna na temat tego, jakie są obowiązki państwa wobec obywateli. Zazwyczaj kończy sie na koncercie życzeń. Próba doraźnej reakcji powoduje, że często szuka się pieniędzy wypuszczając obligacje.

To zart? Wlascicielami sa obywatele, to oni zatrudniaja rzad. Rzad i politycy sa wlasnie takimi kasjerami, ktorzy w imieniu obywateli dbaja, aby na kasie wszystko sie zgadzalo. Nie zgadza sie - niech placa.

Cytuj:
Po pierwsze jest to odpowiedzialność polityczna. Sędziami sa wyborcy. Chyba, że się "brzydzą polityką" i zostawiaja sprawy innym. Po drugie, aby ocenić, czy czyjeś działania sa błędne, trzeba mieć jakies kryteria, jakis punkt odniesienia. A zdaje się, ze oceniający maja różne wizje i to co jeden uznaje za bład, inny uzna za decyzję słuszną.

Czyli zadna. Bo tak czy siak wierchuszka zostanie wybrana do parlamentu (nawet, jak nie do rzadu). Bardzo bym chcial, aby jedyna moja odpowiedzialnoscia bylo to, ze w nastepnym miesiacu nie bede na kasie, tylko na dziale.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 16:57 
Hakenie, nie przedstwiam swoich poglądów politycznych. Nie opowiadam się na forum ani za prawica ani za lewicą, ani za górą ani za dołem. Nawołuje tylko do pewnej wstrzemięźliwości w wyrażaniu ocen, w sytuacji, w której ani kryteria nie zostały ustalone, ani cel, do którego jako społeczeństwo dążymy (zreszta to jest raczej niemożliwe).

Raczej nawiązuje do tego, że przeciętnie jako obywatele jesteśmy malo "obywatelscy". Na ogół wyrażamy negatywny stosunek do rzeczywistości a nie podejmujemy dyskusji i działań, aby wypracować jakis pozytywny model. Społeczeństwa demokratyczne sa o wiele bardzej aktywne społecznie. Ludzie zakładaja różne formalne lub mniej formalne organizacje w celu wspólnych działań. Polacy w takiej sytuacji najczęsciej przyjmują postawę wyczekującą zachowując sobie prawo do narzekania. Uważam, że tak nie zbudujemy społeczeństwa obywatelskiego. Będziemy wiecoać od czasu do czasu i nic z tego nie bezie wynikało.

Hajdamako, Sejm jest przedstawicielstwem społeczeństwa. Mówi w jego imieniu. Choć wiem, ze wolałbys powiecować. Ale nie ma takiego placu w polsce, który pomiesciłby 38 mln ludzi. O wypracowaniu wspólnego stanowiska juz nie wspominam. Pewnie za każdym razem kończyłoby się to tak, jak wiec Etnów, pogadali, pogadali i sie rozeszli.

Poza tym, zdaje się, zę błednie rozumiesz pojęcie manko. manko jest wówczas, kiedy w kasie "nagle i niespodziewanie" stwoerdzi się brak kasy. Jest to wynikiem np. zawłaszczenia pieniędzy przez kasjera. Z dziura budzetową mamy do czynienia wówwczas, kiedy się stwierdzi, zę zaplanowano więcej wydatków, niż wpływa/wpłynie kasy i trzeba skąś ja skombinować. Wówczas pożycza się te pieniądze. To nie jest to samo.

Ostatnio edytowano piątek, 6 lutego 2009, 17:02 przez rawimir, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 17:00 
Zwykły Uoś

rawimir napisał(a):
Po pierwsze jest to odpowiedzialność polityczna. Sędziami sa wyborcy.

A jaki wyborcy mają tak naprawdę wybór? Cały czas na listach są te same nazwiska, albo nazwiska tych, którzy się uczyli i zostali "nominowani" przez tych, którzy nas wcześniej zawiedli. Więc jak możemy być sędziami kogokolwiek?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 17:00 
Szpieg jezuitów

Wolalbym inaczej niz wiec 38 milionow ludzi, ale to juz temat na inny temat, tym bardziej, ze sprowadzasz dyskusje do poziomu absurdu.

PS:
Cytuj:
manko jest wówczas, kiedy w kasie "nagle i niespodziewanie" stwoerdzi się brak kasy

Z tego co sie orientuje, to kazda nowa ekipa stwierdza, ze "nagle i niespodziewanie" pojawila sie dziura budzetowa 8)

I nie, manko nie jest wtedy, kiedy kasjer zawlaszczy pieniadze dla siebie, tylko kiedy np. pomysli sie przy wydawaniu reszty (a nie ma czasu planowac tygodniami jak rzad). Sklejone stozlotowki i dwie dniowki ida sie rypac.
Jest to pomylka, za ktora trzeba placic. Dlaczego wiec politycy nie placa za swoje bledne decyzje (np. zakup niesprawnego sprzetu, zawarcia niekorzystnych umow itd.)?

Ostatnio edytowano piątek, 6 lutego 2009, 17:06 przez Hajdamaka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 17:06 
Hakken napisał(a):
A jaki wyborcy mają tak naprawdę wybór? Cały czas na listach są te same nazwiska, albo nazwiska tych, którzy się uczyli i zostali "nominowani" przez tych, którzy nas wcześniej zawiedli. Więc jak możemy być sędziami kogokolwiek?

Odpowiedziałem Ci w poście wyżej. Nie oczekuj aż ktos ci przedstwai dobra kandydaturę. Raczej sam staraj się ją znaleźć.

Hajdamaka napisał(a):
Z tego co sie orientuje, to kazda nowa ekipa stwierdza, ze "nagle i niespodziewanie" pojawila sie dziura budzetowa 8)

To słabo sie orientujesz.

Ostatnio edytowano piątek, 6 lutego 2009, 17:11 przez rawimir, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 17:17 
Arcyrozmowny

Chłopcy... to jest dział "Co mnie rozbawiło"
Ktoś tu powinien dostać ostrzeżenie za offtoppic...

Albo wiem! Bijcie się na gołe klaty, to będzie zabawnie! :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 17:23 
Sheila napisał(a):

Wiesz, testosteron i te rzeczy :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 17:28 
Zwykły Uoś

Sheila napisał(a):
Chłopcy... to jest dział "Co mnie rozbawiło"

Spoko, ale na forum to trochę ciężkie jest ;)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 17:28 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
To słabo sie orientujesz.

http://www.nbportal.pl/pl/np/bloki/fina ... ow_straszy

http://www.tvn24.pl/12692,1576409,0,1,d ... omosc.html

Z mojej strony EOT, w tematach politycznych masz bardzo denerwujacy styl sprowadzania wszystkiego do absurdu i wypowiadania sie z pozycji autorytetu. Nie podoba mi sie Twoj ton i Twoje podejscie, pozostanmy wiec tylko przy tematach duchowo-magicznych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]